default-image

Σεξιστικό σκάνδαλο στο CERN από Ιταλό φυσικό

Κόσμος
Σεξιστικό σκάνδαλο στο CERN από Ιταλό φυσικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεξιστικό σκάνδαλο στο CERN εξαιτίας Ιταλού φυσικού, ο οποίος υποστήριξε ότι η Φυσική ήταν ανέκαθεν δουλειά των ανδρών

Ένας διακεκριμένος Ιταλός επιστήμονας, μιλώντας σε σεμινάριο του CERN στη Γενεύη, προκάλεσε σκάνδαλο, υποστηρίζοντας ότι η Φυσική δημιουργήθηκε από άνδρες και ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές σε αυτό το επιστημονικό πεδίο.

Μάλιστα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζα, Αλεσάντρο Στρούμια, μιλούσε σε ένα ακροατήριο κυρίως νέων γυναικών φυσικών, που τώρα αρχίζουν την επιστημονική καριέρα τους, γεγονός που αποτέλεσε σοβαρή πρόκληση. Όπως είπε, οι άνδρες είναι αυτοί που «εφηύραν και έφτιαξαν τη Φυσική, όχι μέσω πρόσκλησης», συνεπώς είναι λογικό να υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα.

Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες «παίρνουν υπερβολικά μεγάλη χρηματοδότηση», ότι «προωθούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να το αξίζουν» και ότι στην πραγματικότητα γίνονται αξιοκρατικές διακρίσεις σε βάρος των ανδρών. Όπως σημείωσε, «η φυσική δεν είναι σεξιστική εναντίον των γυναικών, όμως η αλήθεια δεν μετράει εν προκειμένω, επειδή είναι μέρος μίας πολιτικής μάχης που έρχεται απ' έξω».

Με ανακοίνωσή του το CERN -το οποίο έχει μίαα Ιταλίδα φυσικό ως την πρώτη γενική διευθύντριά του- καταδίκασε την ομιλία του Αλ. Στρούμια ως «άκρως προσβλητική» και τόνισε ότι «το CERN είναι ένα μέρος όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος και όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, άσχετα από εθνικότητα, πίστη, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό».

Επίσης, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, το CERN αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υλικό σχετικό με την ομιλία του Αλ. Στρούμια, ο οποίος πάντως επέμεινε ότι απλώς παρουσίασε τα γεγονότα ως έχουν.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News