Κόσμος

Βαρύ το σκηνικό στην ΠΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα –Δύσκολο το στοίχημα για Ζάεφ

Σε αχαρτογράφητα νερά η ΠΓΔΜ μετά το συντριπτικό "ναι" αλλά και τη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Βαριά σύννεφα συγκεντρώθηκαν πάνω από την ΠΓΔΜ καθώς η εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση που άγγιξε το 37% ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά τη συντριπτική επικράτηση του ΝΑΙ μεταξύ των ψηφισάντων.

Με καταμετρημένο το 97,78%, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,38%, ενώ εναντίον της το 5,62%.

Η γειτονική χώρα εισέρχεται έτσι σε αχαρτογράφητα ύδατα καθώς φαίνεται ότι η προοπτική της ευρωατλαντικής της πορείας και της ένταξής της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ φαίνεται ότι δεν συγκίνησε το εκλογικό σώμα, τόσο, όσο ήλπιζε η κυβέρνηση Ζάεφ.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός βγήκε, βέβαια, λίγο αφότου έκλεισαν οι κάλπες και πέταξε το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, προκειμένου να συναινέσει στις συνταγματικές αλλαγές για την αλλαγή του ονόματος και να μην οδηγηθεί η ΠΓΔΜ άμεσα στις κάλπες, αλλά έστω κι αν δεν το παραδέχθηκε, γνωρίζει ότι δεν απέσπασε εκείνο που επιθυμούσε.

Δείτε το βίντεο με το διάγγελμα Ζάεφ:

Οι πολίτες έστειλαν με τη μεγάλη αποχή ένα πολλαπλό μήνυμα:

Μπορεί το 90% των πολιτών στα Σκόπια να είπε «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών ή για να ακριβολογούμε στην ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ μέσω της επίλυσης της διένεξης με την Ελλάδα για το όνομα, όμως το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό είναι πλασματικό και... ψιθυριστό μπροστά στο ηχηρό ποσοστό της αποχής. Ο χειρότερος φόβος του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ είχε ξυπνήσει πολύ πριν κλείσουν οι κάλπες, καθώς το ποσοστό συμμετοχής αιμορραγούσε μεταξύ 25 και 30%, καταλήγοντας εντέλει στο 34,76%, πολύ κάτω από το όριο του 50% που είχε τεθεί ως πήχης.

Ο Ζάεφ κατάφερε να κερδίσει τουλάχιστον το ψυχολογικό όριο ασφαλείας που είχαν εκ των προτέρων θέσει και ως όριο νομιμότητας ξένοι διπλωμάτες, δηλαδή τις 600.000 ψήφους, όμως αυτό δεν κάνει πιο εύκολα τα πράγματα. Άλλωστε η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό και η αναμέτρηση του «ναι» με το «όχι» θα κρινόταν στη Βουλή κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Αυτό υπονόησε και χθες ο Ζόραν Ζάεφ μετά την αποκρυστάλλωση του αποτελέσματος, δηλώνοντας ότι «πρέπει να περάσουμε πλέον στην πολιτική δραστηριότητα στο κοινοβούλιο. Πρέπει το VMRO (σ.σ. το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης) να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές, διαφορετικά άλλος δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά η προσφυγή στις κάλπες».

Πρακτικά δηλαδή ο Ζάεφ “πετάει το μπαλάκι” στη Βουλή, δηλώνοντας ότι μόνο αν απορριφθεί η αλλαγή του συντάγματος, βασικός όρος της συμφωνίας των Πρεσπών, θα τραβήξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών. Το ενδιαφέρον είναι τώρα τι θα πράξει η αντιπολίτευση των Σκοπίων, πώς θα αντιδράσει ο διεθνής παράγοντας και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην Ελλάδα.
Ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις, αφενός από τον Πάνο Καμένο ο οποίος υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο και αφετέρου από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης είναι αντιφατικό: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του “ναι”, χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Η πρώτη ανάγνωση δε δείχνει αναγκαστικά νίκη της αντιπολίτευσης και του μεγάλου επικριτή της συμφωνίας, του προέδρου των Σκοπίων Ιβάνοφ, αλλά ήττα της Δύσης. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις και την “παρέλαση” ηγετών και αξιωματούχων, ανάμεσά τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο Αυστριακός καγκελάριος, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αλλά και η παρέμβαση του ίδιου του Τραμπ με επιστολή του προς τον σκοπιανό λαό, οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν να πείθονται. Ίσως μάλιστα όλη αυτή η πιεστική ώθηση προς τους πολίτες να λειτούργησε ανάστροφα, με τους ψηφοφόρους να απορρίπτουν την παρέμβαση του δυτικού παράγοντα.

Το ερώτημα είναι αν επιβράβευσαν την επίσημη σιωπή της Μόσχας - με εξαίρεση μια ουδέτερη φαινομενικά δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ - και την παρασκηνιακή συμμετοχή της, όπως κατηγορείται (κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται), στις διαδικτυακές εκστρατείες υπέρ του μποϊκοτάζ. Στο λεπτό αυτό σημείο, που έχει ως σημείο αναφοράς την αντίδραση της Μόσχας στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εστίασε άλλωστε ο δυτικός παράγοντας, και μάλιστα με τρόπο ευθύ, όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ότι πάντως δυτικοί αξιωματούχοι έσπευδαν χθες, όταν είχε διαφανεί το μέγεθος της αποχής, να στηρίξουν το επιχείρημα ότι οι 600.000 ψήφοι νομιμοποιούν το δημοψήφισμα δίνει μια κατεύθυνση για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα από πλευράς Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.


Τσίπρας σε Ζάεφ: «Γενναιότητα η επιμονή σου στη συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Κατά την επικοινωνία τους, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός τον επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Καμμένος θριαμβολογεί: Ακυρο το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος έσπευσε να θριαμβολογήσει , χαρακτηρίζοντας ως «αποτυχημένο» και «άκυρο» το δημοψήφισμα» στην ΠΓΔΜ λόγω χαμηλής συμμετοχής. Παράλληλα, ξιφουλκεί κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση» έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο twitter.

ΥΠΕΞ: Αντιφατικό το μήνυμα του δημοψηφίσματος

Για αντιφατικό μήνυμα που εξέπεμψε το δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην πρώτη αντίδραση της Αθήνας, το ΥΠΕΞ αφού υπενθυμίζει ότι το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό, τονίσει ότι το μήνυμα που εκπέμπει είναι αντιφατικό. «Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» τονίζεται.

Παράλληλα στην ανακοίνωση στηλιτεύει ακραίους και επιθετικούς εθνικισμούς στην περιοχή και καλεί όλες τις πλευρές για βήματα με νηφαλιότητα ώστε να διαφυλαχθεί η θετική δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών .

ΝΔ: Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να μην ισχύσει η συμφωνία των Πρεσπών

Με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο για τις διαφορετικές εκτιμήσεις και σχόλια από την πλευρά του προέδρου των ΑΝΕΛ και του υπουργείου Εξωτερικών για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ αντέδρασε η ΝΔ.

«Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας» αναφέρει η Πειραιώς.

Αφού υπενθυμίζει ότι η Νέα Δημοκρατία «από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα» και για τον λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση» η αξιωματική αντιπολίτευση καταλήγει: «Η Νέα Δημοκρατία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».

ΚΙΝΑΛ: Οι πολίτες αποδοκίμασαν την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Οπως υπογράμμισε δε, οι δύο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους.«Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθειά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει» ανέφερε .

Ποτάμι: Να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ

Τελικά μόνο ένας στους τρεις κατοίκους της γειτονικής μας χώρας είπε «ναι» σε μια νέα σχέση με την Ελλάδα και μια νέα πορεία, ευρωπαϊκή και ειρηνική» αναφέρει το Ποτάμι για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Οπως σχολιάζει«οι περισσότεροι αδιαφόρησαν ή διαφώνησαν, γεγονός που μαρτυρά ότι προτιμούν τη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θεωρώντας προφανώς τη συμφωνία με την Ελλάδα επώδυνο συμβιβασμό».

Κατά την Σεβαστουπόλεως «οι στιγμές δεν ενδείκνυνται για καταστροφολογία ή θριαμβολογίες. Οι Έλληνες πρέπει να συγχρονίσουμε τη στάση μας με αυτή των εταίρων και συμμάχων μας. Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση».

Το Ποτάμι επισημαίνει ότι «όλοι μας – όλοι όσοι επηρεάζουν την κοινή γνώμη - θα πρέπει να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του θύματος. Η Ελλάδα δεν θα είναι ο χαμένος σε αυτή την εξέλιξη. Αρκεί να συνεννοηθούμε και να ορίσουμε τις πατριωτικές προτεραιότητες».

Σχόλια