Δημοψήφισμα - Σκόπια: Υπέρ του «Ναι» το 91,2% και υπέρ του ΟΧΙ το 5,86%

Κόσμος
Δημοψήφισμα - Σκόπια: Υπέρ του «Ναι» το 91,2% και υπέρ του ΟΧΙ το 5,86%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΓΔΜ 91,2 υπέρ του ΝΑΙ με καταμετρημένο το 80% των εκλογικών τμημάτων - Ζ. Ζάεφ: Στήριξη στη Βουλή ή πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, «διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα», είπε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 80% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν το 91,2% (458.053 ψηφοφόροι) και υπέρ του ΟΧΙ το 5,86% (29.448 ψηφοφόροι). Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2,94%.  

Η Ε.Ε.καλεί όλες τις πλευρές να σεβαστούν το αποτέλεσμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να "σεβαστούν" το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος", μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ καλεί το κοινοβούλιο να επικυρώσει το "ναι", σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Το "90% και πλέον" των πολιτών που ψήφισαν σήμερα στο δημοψήφισμα ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα και το κοινοβούλιο πρέπει να "επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

«Άνω του 90% του συνόλου των ψήφων ήταν υπέρ του "ναι", επομένως είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας» είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο AFP.

Ζ. Ζάεφ: «Η συντριπτική πλειοψηφία είπε ναι»

Σε δηλώσεις του μία ώρα περίπου αφού έκλεισαν οι κάλπες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε πως σέβεται την «ετυμηγορία όσων ψήφισαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε "ναι"».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επισήμανε πως «το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

«Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας για να μπούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ» διαβεβαίωσε ο κ. Ζάεφ δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

Ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, συνέχισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Συμμετοχή κάτω του 40% στο δημοψήφισμα

Στις 20:00 ώρα Ελλάδος (19:00 τοπική ώρα) έκλεισαν οι κάλπες που είχαν στηθεί στην πΓΔΜ για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με το οποίο οι πολίτες των Σκοπίων καλούνταν να απαντήσουν αν συμφωνούν (ναι) ή διαφωνούν με την ένταξη της χώρας τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ με την επίσημη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Προτού γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, αυτό που είναι το πλέον αξιοσημείωτο είναι η χαμηλή συμμετοχήτου εκλογικού σώματος, που δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 35%. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της FYROM, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες ήταν 34,09%.

Πρόεδρος VMRΟ DPMNE: Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του .

Επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Μεγαλύτερη η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές

Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ' ότι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος . Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.

Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%..

Πάντως από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News