Κόσμος

Σομαλία: Νεκρά δύο ανήλικα κορίτσια μετά από κλειτοριδεκτομή

Την τελευταία τους πνοή άφησαν δύο ανήλικα κοριτσάκια από τη Σομαλία μετά από ακατάσχετη αιμορραγία, καθώς υποβλήθηκαν σε κλειτοριδεκτομή

Σοκάρει η είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου, με τη 10χρονη Ασίγιο και την 11χρονη αδερφή της, οι οποίες εξέπνευσαν, ενώ μεταφέρονταν στο Κέντρο Υγείας.

Η δεκάχρονη Ασίγιο Αμπντί Βαρσάμε και η 11χρονη αδελφή της Κανίγιο, από ένα απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Πουντλαντ της Σομαλίας, αιμορράγησαν μέχρι θανάτου, ένα εικοσιτετράωρο μετά τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους.

«Δυστυχώς, δεν έφτασαν ποτέ στο νοσοκομείο», σχολίασε η διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη στη χώρα, Άντεν Μοχάμεντ, καθώς οι ανήλικες εξέπνευσαν, ενώ μεταφέρονταν στο κέντρο υγείας.

Η Άντεν αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σομαλία όπου το 98% ηλικίας 14 έως 49 ετών υποβάλλονται σε υποχρεωτική κλειτοριδεκτομή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κορίτσια που υποβάλλονται σε κλειτοριδεκτομή είναι ηλικίας 4 έως 11 ετών. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι επικίνδυνες καθώς η κλειτοριδεκτομή στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται με μαχαίρια και ξυράφια από τους συγγενείς.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με τον ιστότοπο eleytherostypos.gr, πως περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλον τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή που σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί μόνιμα προβλήματα και επιπλοκές κατά τη γέννα.

Στην πλειονότητα των κρατών που ακολουθείται η αποτρόπαια μέθοδος του ακρωτηριασμού, η κλειτοριδεκτομή θεωρείται παράνομη. Ωστόσο η ανοχή των τοπικών αρχόντων δίνει πάτημα στους κατοίκους να συνεχίζουν την αποτρόπαια πρακτική.

Σχόλια