Κόσμος

Γιούνκερ: «Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναφέρθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην έναρξη της ομιλίας του.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στο απροσδόκητο ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ε.Ε. ως εγγυητή της ειρήνης.

«Το 1914 κατέλαβε εξ απήνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος...Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του παατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

Να συνειδητοποιήσει τη δύναμή της η Ε.Ε., ζητά ο Γιούνκερ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παγκόσμιος παράγων, συνειδητοποιώντας την δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», συνέχισε.

Η Ένωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει την συγκρότηση μίας δύναμης 10.000 ευρωπαίων συνοριοφυλάκων μέχρι το 2020 και πρότεινε μία «νέα συμμαχία» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική μέχρι το 2020.

Σχόλια