default-image

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Ρωσία

Κόσμος
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Ρωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ρωσίας από υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι

Υποστηρικτές του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πραγματοποιούν σήμερα διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία εναντίον των σχεδίων αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, μια πρόκληση για τις αρχές καθώς την ίδια ημέρα διεξάγονται τοπικές εκλογές.

Οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης, που πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο, έχουν μειώσει περίπου κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες τη δημοτικότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και είναι το πιο αντιδημοφιλές κυβερνητικό μέτρο μετά τις περικοπές επιδομάτων της σοβιετικής εποχής το 2005 που οδήγησαν σε διαδηλώσεις συνταξιούχων σε όλη τη χώρα.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει αποκλειστεί από την κρατική τηλεόραση και η υποψηφιότητα του οποίου απέναντι στον Πούτιν στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν νωρίτερα φέτος είχε απορριφθεί, ελπίζει να εκμεταλλευθεί τη δημόσια οργή.

Είχε προγραμματίσει να ηγηθεί της σημερινής διαμαρτυρίας στη Μόσχα, όμως δικαστήριο τον καταδίκασε τον περασμένο μήνα για παραβίαση των νόμων για τις συγκεντρώσεις και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 ημερών. Ο Ναβάλνι είπε πως το μέτρο είχε σκοπό να παρεμποδίσει τις διαμαρτυρίες.

Οι υποστηρικτές του συνεχίζουν, ωστόσο, χωρίς αυτόν, και πραγματοποιούν συλλαλητήρια σε περισσότερες από 80 πόλεις, περιλαμβανομένης της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

Οι πρώτες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στην ανατολική Ρωσία. Πλάνα από μια συγκέντρωση στην Ούλαν-Ούντε, περίπου 4.400 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, δείχνουν διαδηλωτές να πραγματοποιούν πορεία στην πόλη κρατώντας κόκκινα μπαλόνια με τη συνοδεία αστυνομικών.

«Ο Πούτιν και η κυβέρνησή του λεηλατούν τον προϋπολογισμό τα τελευταία 18 χρόνια», ανέφερε η ομάδα του Ναβάλνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από τις συγκεντρώσεις.

«Όλο αυτό τον καιρό μάς έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Και τώρα τα αυξάνουν. Οι αρχές δεν ακούνε τον λαό και αυτό σημαίνει ότι είναι ώρα να κατεβούμε στους δρόμους.»

Στη Μόσχα οι αρχές απέρριψαν αίτημα υποστηρικτών του Ναβάλνι να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, αυξάνοντας τις πιθανότητες η αστυνομία να διαλύσει τη συγκέντρωση προχωρώντας σε συλλήψεις, όπως έχει κάνει συχνά στο παρελθόν.

Αφού τροποποιήθηκε από τον Πούτιν, η μεταρρύθμιση προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τους άνδρες στα 65 από τα 60 έτη και στα 60 από τα 55 για τις γυναίκες. Το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι τα 66 έτη και για τις γυναίκες τα 77. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την υποστήριξη στον Ναβάλνι να περιορίζεται σε μονοψήφια ποσοστά, αλλά οι υποστηρικτές του σημειώνουν πως κέρδισε σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας.

Σήμερα διεξάγονται επίσης εκλογές για τους επικεφαλής 26 από τις 85 περιοχές της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της Μόσχας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News