Όταν ο Μεγάλος Πέτρος έβαλε φόρο... στα μούσια

Κόσμος
Όταν ο Μεγάλος Πέτρος έβαλε φόρο... στα μούσια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλά είναι τα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο...

Σαν σήμερα, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1698, ο Μέγας Πέτρος της Ρωσίας επέβαλε φόρο στους υπηκόους του οι οποίοι είχαν μούσια (!), στο πλαίσιο των εκσυγχρονιστικών μέτρων που προωθούσε για τη χώρα του.

Τι άλλο συνέβη σαν σήμερα;

Οι αιματηρές δημοτικές εκλογές του 1899

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 1899, όταν λαμβάνουν χώρα δημοτικές εκλογές σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα εκλέγεται δήμαρχος ο Σπύρος Μερκούρης, ενώ οι αρχαιρεσίες στιγματίζονται από σοβαρότατα επεισόδια με νεκρούς πολίτες.

Η γέννηση του Φρέντυ Γερμανού

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1934, πριν από ακριβώς 84 χρόνια, γεννιέται ο διάσημος δημοσιογράφος και λογοτέχνης Φρέντυ Γερμανός. Ο Γερμανός έφυγε από τη ζωή στις 21 Μαΐου του 1999.

Ο θρυλικός Φρέντι Μέρκιουρι των “Queen”

Την ίδια ημερομηνία, δώδεκα χρόνια μετά, γεννιέται στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας ο θρυλικός τραγουδιστής του βρετανικού ροκ συγκροτήματος “Queen”, Φρέντι Μέρκιουρι. Το πραγματικό του όνομα ήταν Φαρόκ Μπουλσάρα και ήταν ιρανικής καταγωγής. Ο Μέρκιουρι ξεκίνησε να τραγουδάει ως έφηβος στο συγκρότημα “Hectics” στο κολέγιο της Βομβάης, όπου φοιτούσε. Εκεί του “κόλλησαν” και το προσωνύμιο Φρέντι, το οποίο έμελλε να τον συνοδεύει έως το τέλος της ζωής του.

Με τους “Queen”, ο Μέρκιουρι συνέθεσε κλασικά τραγούδια τα οποία συγκαταλέγονται στη λίστα με τα διαχρονικά ροκ κομμάτια: Από το “We are the champions” μέχρι το “Bohemian Rhapsody”, ο Φρέντι απογείωσε το όνομα των “Queen”. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ξεκινά σόλο καριέρα, ενώ το 1990 ηχογραφεί τον τελευταίο του δίσκο με τους “Queen” με τίτλο “Innuendo”. Λίγους μόνο μήνες μετά έγινε γνωστό πως ο Φρέντι ήταν φορέας του ιού HIV.

Ο Μέρκιουρι πέθανε τελικά στις 24 Νοεμβρίου του 1991, σε ηλικία 45 ετών, ωστόσο το όνομά του είχε ήδη χαραχτεί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας της ροκ - και όχι μόνο - μουσικής.

Ο θάνατος του πρωτοπόρου του ελληνικού σινεμά

Πριν από ακριβώς έντεκα χρόνια, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2007, φεύγει από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Νικολαΐδης. Ως κινηματογραφιστής διαμόρφωσε το δικό του, εντελώς προσωπικό στυλ, το οποίο τον έφερε ανάμεσα στους πρωτοπόρους του κινήματος του νέου ελληνικού κινηματογράφου.

Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη συνοικία των Εξαρχείων. Σπούδασε σκηνοθεσία και σκηνογραφία και μπήκε στο χώρο του σινεμά το 1960 ως βοηθός του σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη. Δύο χρόνια μετά έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τη μικρού μήκους ταινία “Lacrimae Rerum”. Το 1977 εκδίδεται το μυθιστόρημά του “Ο οργισμένος Βαλκάνιος”, το οποίο προκαλεί αίσθηση με τον κυνισμό των περιθωριακών ηρώων του.

Ο Νικολαΐδης έμελλε να γίνει ευρύτερα γνωστός το 1979 με την ταινία “Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμα”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News