default-image

Πέρασαν 21 χρόνια από το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Κόσμος
Πέρασαν 21 χρόνια από το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, πέθανε και ο «καταραμένος» ποιητής Σαρλ Μποντλέρ

Είκοσι ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή στην πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Στις 31 Αυγούστου του 1997, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η πριγκίπισσα της Ουαλίας, ο σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγιέτ, ο οδηγός του οχήματος και ο σωματοφύλακας της Νταϊάνα, βγαίνει από την πορεία του, με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο οι τρεις πρώτοι. Η Νταϊάνα Σπένσερ, όπως ήταν το όνομά της, γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1961 στο Νόρφολκ της Αγγλίας. Ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια και μεγάλωσε στο Παρκ Χάουζ του Σάντριγχαμ.

Το 1975, ο πατέρας της Τζον Σπένσερ απέκτησε τον τίτλο του Κόμη και η Νταϊάνα έγινε γνωστή ως Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ. Ωστόσο, στο βρετανικό κοινό έγινε ευρέως γνωστή το Φεβρουάριο του 1981. Τότε ανακοινώθηκε ο γάμος της με το διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο. Ο γάμος τους έγινε στις 29 Ιουλίου του 1981, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, και τον παρακολούθησαν τηλεοπτικά 750 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Με τον Κάρολο, η Νταϊάνα απέκτησε δύο γιους, τους πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι.

Η Νταϊάνα χώρισε με το διάδοχο του βρετανικού θρόνου στις 28 Αυγούστου του 1996.

Σαν σήμερα όμως, πέθανε και ο «καταραμένος» ποιητής

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Αυγούστου του 1867, όταν αφήνει την τελευταία του πνοή ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς ποιητές όλων των εποχών. Ο λόγος για το Γάλλο Σαρλ Μποντλέρ, ίσως τον πιο διάσημο εκ των λεγόμενων καταραμένων ποιητών.

Γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1821 στο Παρίσι. Μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του παντρεύτηκε ξανά, κάτι που ο Μποντλέρ δεν της συγχώρησε ποτέ.

Σε ηλικία 18 ετών, ο νεαρός Σαρλ αποφασίζει να ζήσει μια ζωή κόντρα στις παραδοσιακές αστικές αξίες που ενσάρκωναν γι’ αυτόν η μητέρα του και ο πατριός του. Ξεκινά να ταξιδέψει για τις Ινδίες, χωρίς να τα καταφέρνει. Επιστρέφοντας στο Παρίσι συνδέθηκε ερωτικά με μια νεαρή μιγάδα, ωστόσο τα χρέη του τον θέτουν υπό δικαστική επιτήρηση το 1842.

Ο Μποντλέρ ξεκινά να γράφει ποίηση. Παράλληλα, ως κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος εναντιώνεται στις πομπώδεις μορφές του Ρομαντισμού. Το 1848 συμμετέχει στην παρισινή εξέγερση, παίρνοντας μέρος στα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι εργάτες στη γαλλική πρωτεύουσα. Εξάλλου, όπως και οι Ουγκό και Φλομπέρ, έτσι και ο Μποντλέρ δε δίσταζε να εκφράσει την απέχθειά του για τον Ναπολέοντα τον Γ’.

Τελικά, η περίφημη συλλογή ποιημάτων του με τίτλο «Τα άνθη του κακού» εκδίδεται το 1857. Αρχικά, η συλλογή θα θεωρηθεί ότι προσβάλλει τα «δημόσια και καλά ήθη». Στη δεύτερη έκδοση του 1861 έχουν «κοπεί» έξι ποιήματα, η δημοσίευση των οποίων απαγορεύτηκε από δικαστήριο. Το επόμενο διάστημα, ο Μποντλέρ αφήνει τη Γαλλία και εγκαθίσταται στις Βρυξέλλες. Εκεί θα γράψει για τη βελγική μπουρζουαζία, την οποία περιγράφει ουσιαστικά ως καρικατούρα της γαλλικής αστικής τάξης. Στο Βέλγιο, ο ποιητής θα συναντήσει και τον Φελισιέν Ροπ, ο οποίος θα επιμεληθεί την εικονογράφηση των «Άνθεων του κακού».

Έχοντας προσβληθεί από σύφιλη, ο Μποντλέρ πεθαίνει στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1867. Τάφηκε στο 5ο τμήμα του κοιμητηρίου του Μονπαρνάς, στον ίδιο τάφο με τη μητέρα του και τον πατριό του. Μετά το θάνατό του, η φήμη του ποιητή γιγαντώθηκε και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές όλων των εποχών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News