Σαν σήμερα... γεννήθηκε το θεόπνευστο «I have a dream»

Κόσμος
Σαν σήμερα... γεννήθηκε το θεόπνευστο «I have a dream»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 28 Αυγούστου του 1963, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί τον περίφημο λόγο του για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

Το... θεόπνευστο «Έχω ένα όνειρο» («I have a dream») ειπώθηκε κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής συγκέντρωσης στην Ουάσινγκτον που έλαβε χώρα εκείνη την ιστορική ημέρα. Ο Κινγκ διακήρυξε τότε ότι «έχει φτάσει η κατάλληλη στιγμή που μια συντονισμένη εξόρμηση εναντίον της αδικίας θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα και χειροπιαστά οφέλη». Ένα χρόνο μετά, του απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης. Το ίδιο έτος ψηφίζεται και ο Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, που εξουσιοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλει την απάλειψη των φυλετικών διακρίσεων στους δημόσιους χώρους και να διώκει ποινικά τις διακρίσεις, τόσο στα κρατικά μέσα κοινής ωφέλειας, όσο και στην απασχόληση.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 από έναν λευκό ελεύθερο σκοπευτή. Ήταν μόλις 39 ετών.

Σαν σήμερα όμως, δύο σπουδαίοι συγγραφείς που έχουν αφήσει το στίγμα τους σε όλη την ανθρωπότητα, έρχονται στη ζωή:

Σαν σήμερα, στις 28 Αυγούστου του 1749, έρχεται στη ζωή ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες όλων των εποχών. Ο λόγος για τον σπουδαίο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε. Ο Γκαίτε ξεκίνησε να γράφει ποιήματα σε ηλικία μόλις 15 ετών, ωστόσο στη συνέχεια τα κατέστρεψε.

Το 1765 αρχίζει σπουδές στη Νομική Σχολή της Λειψίας, παράλληλα όμως ασχολείται και με τα εικαστικά. Στη Λειψία, εξάλλου, ήρθε σε επαφή με το έντονο ελληνικό στοιχείο της πόλης. Το 1769, ο Γκαίτε επέστρεψε στη Φρανκφούρτη λόγω ασθένειας. Είναι η περίοδος κατά την οποία ξεκίνησε να... ανακαλύπτει μέσα του τον ήρωα του Φάουστ!

Το 1770 ολοκληρώνει τις σπουδές του και ξεκινά να παρακολουθεί μαθήματα Ιατρικής, Χημείας και Βοτανικής, ενώ το 1774 συγγράφει «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου», με αφορμή την αυτοκτονία ενός φίλου του. Άλλο σπουδαίο έργο του θεωρείται το «Ταξίδι στην Ιταλία», το οποίο συνέγραψε κατά τη διαμονή του στη νότια Ιταλία. Ήταν παντρεμένος με την Κριστιάνε Βούλπιους, με την οποία απέκτησε ένα γιο το 1789. Ο Γκαίτε πέθανε σε ηλικία 83 ετών: Άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Μαρτίου του 1832, στη Βαϊμάρη. Τα τελευταία του λόγια ήταν «mehr licht!», που σημαίνει «φως, περισσότερο φως!».

Η γέννηση, η ζωή και το τέλος του Λέοντα Τολστόι

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Αυγούστου του 1828 όταν γεννιέται στη Γιάσναγια Πολιάνα της Ρωσίας ο Λεβ Νικολάγεβιτς Τολστόι. Ο Τολστόι καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Ρωσίας. Ωστόσο, έχασε και τους δύο του γονείς πριν καν κλείσει τα δέκα του χρόνια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Καζάν Νομική και Ανατολικές Γλώσσες. Ωστόσο, δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Ήταν από μικρός ανήσυχο πνεύμα, έχοντας επηρεαστεί - μεταξύ άλλων - από τα ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης. Ο νεαρός Λέων πήρε μέρος στον Κριμαϊκό Πόλεμο, όπου γνώρισε τη φρίκη του πολέμου. Το 1862 παντρεύτηκε την κατά 16 χρόνια νεότερη του Σοφία Μπερς. Με την Μπερς ο Τολστόι απέκτησε συνολικά 13 παιδιά.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Τολστόι έγραψε τα δύο γνωστότερα έργα του. Πρόκειται για το «Πόλεμος και Ειρήνη» (1869) και την «Άννα Καρένινα» (1877). Ο σπουδαίος Ρώσος συγγραφέας έγραψε, ωστόσο, και άλλα σπουδαία έργα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η «Ανάσταση» (1899), ο «Θάνατος του Ιβάν Ίλιτς» (1866) και ο «Πάτερ Σέργιος» (1898).

Έφυγε από τη ζωή στις 7 Νοεμβρίου του 1910 στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Αστάκοβο της Ρωσίας. Ήταν 82 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News