Κόσμος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η μεγάλη σφαγή τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου

Σαν σήμερα, στις 24 Αυγούστου του 1572, λαμβάνει χώρα η σφαγή χιλιάδων διαμαρτυρόμενων των Παρισίων, η οποία έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.

Τη νύχτα της 23ης προς την 24η Αυγούστου χιλιάδες ουγενότοι (Γάλλοι προτεστάντες) σφαγιάστηκαν από καθολικούς στρατιώτες. Μέσα στο γενικότερο χαμό και τη σύγχυση, έχασαν τη ζωή τους και πάρα πολλοί ρωμαιοκαθολικοί.

Την επομένη, μάλιστα, σημειώθηκαν ανάλογες σφαγές και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις, όπως η Λιόν, η Ρουέν, το Μπορντό και η Ορλεάνη.

Στις 3 Οκτωβρίου, οι σφαγές τερματίστηκαν και επίσημα με βασιλικό διάταγμα, ωστόσο μέχρι τότε συνολικά 30.000 Γάλλοι προτεστάντες είχαν βρει φρικτό θάνατο.

Σημειώνεται ότι ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ χαιρέτισε τη σφαγή των διαμαρτυρομένων στη Γαλλία και διέταξε την τέλεση δημόσιων προσευχών ευχαριστίας προς τον Θεό.

Εντούτοις, η Γαλλία βγήκε ζημιωμένη από τα γεγονότα, καθώς οι μαζικές σφαγές είχαν ως αποτέλεσμα αφενός την αναζωπύρωση του εμφύλιου θρησκευτικού πολέμου στη χώρα, και αφετέρου να χαθούν οι συμμαχίες που είχε συνάψει η Γαλλία με προτεσταντικές χώρες της Ευρώπης.

 

Η έκρηξη του Βεζούβιου και το τέλος της Πομπηίας

Σαν σήμερα, το 79 μ.Χ., λαμβάνει χώρα η μεγάλη έκρηξη του Βεζούβιου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να θαφτούν κάτω από τη λάβα οι θρυλικές ρωμαϊκές πόλεις της Πομπηίας και της Ηράκλειας.

 

Η γέννηση του μεγάλου Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Εξάλλου, στις 24 Αυγούστου του 1899 γεννιέται ο μεγάλος Αργεντινός ποιητής, διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Ο Μπόρχες ήταν ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Ιουνίου του 1986.

 

Τα 71α γενέθλια του συγγραφέα του “Αλχημιστή”

Σαν σήμερα, στις 24 Αυγούστου του 1947 γεννιέται ο Βραζιλιάνος λογοτέχνης και συγγραφέας - μεταξύ άλλων - του “Αλχημιστή”, Παόλο Κοέλιο.

 

Ο θάνατος του αρχαιολόγου της Τροίας

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Αυγούστου του 1971 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή ο Αμερικανός αρχαιολόγος, Καρλ Μπλέγκεν. Ο Μπλέγκεν γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1887. Διηύθυνε τις νεότερες ανασκαφές της Τροίας και κατάφερε να χρονολογήσει την Ομηρική Τροία στο 1250 π.Χ. Επίσης, ήταν ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως του ήλιου το παλάτι του Νέστορα στην Πύλο.

 

Η καταδίκη των πρωταιτίων του απριλιανού πραξικοπήματος

Τέλος, πριν από ακριβώς 43 χρόνια, στις 24 Αυγούστου του 1975, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών εκδίδει την απόφαση στη δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Στους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο επιβλήθηκε θανατική ποινή, ενώ ακόμη οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Εξάλλου, άλλα επτά άτομα καταδικάζονται σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, ενώ άλλοι δύο αθωώνονται. Την ίδια ημέρα, πάντως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μετατρέπει τις θανατικές ποινές σε ισόβια.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια