Κόσμος

Γιατί ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν μπορεί να ταξιδέψει με τον πατέρα του χωρίς την άδεια της βασίλισσας;

Είναι ήδη 69 ετών και παραμένει διάδοχος του βρετανικού θρόνου επί δεκαετίες αφού η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, παρά τα 92 της χρόνια ασκεί ακόμα με αφοσίωση τα βασιλικά της καθήκοντα.

Ο πρίγκιπας Κάρολος αλλά και ο 36χρονος γιος του, πρίγκιπας Ουίλιαμ, δεύτερος στην διαδοχή του θρόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν μαζί με αεροσκάφος χωρίς την άδεια «αειθαλούς» βασίλισσας Ελισάβετ.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο η γηραιότερη μονάρχης στον κόσμο θα πρέπει να χορηγήσει επίσημη άδεια στον γιο της και στον εγγονό της για να ταξιδέψουν μαζί αεροπορικώς. Σκοπός του βασιλικού αυτού κανόνα είναι οι διάδοχοι του θρόνου να μην ταξιδεύουν μαζί, ώστε σε περίπτωση «απροόπτου συμβάντος» να μην επηρεάζεται σημαντικά η σειρά διαδοχής στον θρόνο και η χώρα να έχει πάντα έναν μονάρχη.

Πάντως, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έχει ήδη παραβεί το βασιλικό πρωτόκολλο αφού επέλεξε να πάρει μαζί του σε ταξίδια στο εξωτερικό τον 5χρονο γιο του, πρίγκιπα Γεώργιο, τρίτο στην διαδοχή του θρόνου αλλά και την 3χρονη κόρη του, πριγκίπισσα Σάρλοτ, τέταρτη στην διαδοχή του θρόνου της Γηραιάς Αλβιόνας. Ο δούκας του Κέιμπριτζ μαζί με την σύζυγό του, Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Γεώργιο ταξίδεψαν σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία το 2014, ενώ το 2016 επισκέφθηκαν τον Καναδά μαζί με τον πρίγκιπα Γεώργιο και την πριγκίπισσα Σάρλοτ.

Το ζευγάρι φαίνεται πως σκοπεύει να συνεχίσει να παραβαίνει το βασιλικό πρωτόκολλο και τον περασμένο μήνα απόλαυσε τις θερινές διακοπές του στο εξωτικό νησί Μυστίκ μαζί με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του αλλά και τον μικρό πρίγκιπα Λούις, που είναι μόλις τριών μηνών. Πάντως, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του παλατιού, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του πριν αναχωρήσουν με τα τρία παιδιά τους για διακοπές ζήτησαν και πήραν την άδεια της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια