Στο Παρίσι τον Νοέμβριο ο Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος
Στο Παρίσι τον Νοέμβριο ο Ντόναλντ Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουτρωμένος που δεν του έκαναν το χατίρι να του προσφέρουν μία στρατιωτική παρέλαση στην Ουάσινγκτον σαν την παρέλαση του Παρισιού που πολύ τον είχε εντυπωσιάσει στις 14 Ιουλίου 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι τελικά θα πάει στην γαλλική πρωτεύουσα τον Νοέμβριο για τους εορτασμούς του τέλους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και τα έβαλε με τις αρχές της αμερικανικής πρωτεύουσας.

«Οι τοπικοί πολιτικοί που διοικούν (κακά) την Ουάσινγκτον οσφραίνονται το όφελος όταν υπάρχει. Οταν τους ζητήθηκε να μας δώσουν μία τιμή για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης εορταστικής στρατιωτικής παρέλασης, ήθελαν ένα ποσό τόσο γελοία υψηλό που το ακύρωσα. Μην αφήνετε ποτέ κανέναν να σας πάρει όμηρο», έγραψε στο Twitter.

«Αντί γι΄αυτό, θα παραστώ στην μεγάλη παρέλαση που έχει προγραμματισθεί στην αεροπορική βάση Σεντ Αντριους (στο Μέριλαντ) σε άλλη ημερομηνία και θα πάω στην παρέλαση στο Παρίσι, για το εορτασμό του τέλους του Πολέμου στις 11 Νοεμβρίου», έγραψε.

«Ισως να κάνουμε κάτι του χρόνου στην Ουάσινγκτον όταν η τιμή θα έχει ΠΕΣΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ. Τώρα μπορούμε να αγοράσουμε λίγα ακόμη καταδιωκτικά αεροσκάφη!».

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ έσπευσε να απαντήσει με ένα κοροϊδευτικό tweet.

«Ε ναι λοιπόν, είμαι η Μιούριελ Μπάουζερ , η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, η τοπική πολιτικός που έδειξε τελικά στον σταρ του τηλεριάλιτι στον Λευκό Οίκο την πραγματικότητα (21,6 εκατομμύρια δολάρια) των παρελάσεων/εκδηλώσεων/διαδηλώσεων στην Αμερική του Τραμπ (θλιβερό)», έγραψε ειρωνικά στον λογαριασμό της μιμούμενη τον ειδικό τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ γράφει τα δικά του μηνύματα.

Στις αρχές του έτους, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί την παρέλαση για να προβληθεί η αμερικανική στρατιωτική ισχύς.

Αυτή η στρατιωτική παρέλαση σχεδιαζόταν περί τις 11 Νοεμβρίου, το σαββατοκύριακο της «Ημέρας των Βετεράνων», της στρατιωτικής γιορτής προς τιμήν των παλαιών πολεμιστών. Εντυπωσιακό θέαμα στον αέρα επρόκειτο να προγραμματιστεί επίσης, στο μοντέλο της 14ης Ιουλίου 2017 στην Γαλλία. Τότε είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και δεν έκρυψε την ζήλεια του.

Κόστος και επικρίσεις

Ομως χθες, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η παρέλαση του Νοεμβρίου αναβλήθηκε, ίσως για το 2019. Το ζήτημα του κόστους προκάλεσε ερωτηματικά και επικρίσεις για τον τρόπο χρησιμοποίησης του δημόσιου χρήματος.

«Το υπουργείο Αμυνας και ο Λευκός Οίκος ήθελαν να οργανώσουν μία παρέλαση προς τιμήν των αμερικανών παλαιών πολεμιστών και για να τιμήσουν τα εκατό χρόνια από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

«Αρχικά σκεφθήκαμε στην 10η Νοεμβρίου 2018 για την εκδήλωση αυτήν, αλλά συμφωνήσαμε να εξετάσουμε τις δυνατότητες για το 2019».

Νωρίτερα χθες, αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ότι το κόστος της οργάνωσης μίας τέτοιας εκδήλωσης ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή ποσό τριπλάσιο από το αρχικά προβλεπόμενο. Ο Λευκός Οίκος είχε αρχικά αναφερθεί σε ποσά που κυμαίνονταν από 10 έως 30 εκατομμύρια δολάρια.

Τα αμερικανικά μέσα ασχολήθηκαν αμέσως με το θέμα, τονίζοντας το εξωφρενικό κόστος μίας τέτοιας εκδήλωσης. Και η πανίσχυρη οργάνωση παλαιών πολεμιστών American Legion προέβαλε το επιχείρημα ότι αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά.

«Θεωρούμε ότι τα χρήματα μίας παρέλασης μπορούν να δαπανηθούν στην εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του υπουργείου Παλαιών Πολεμιστών και στην παροχή της καλύτερης δυνατής βοήθειας προς τους στρατιώτες μας και τις οικογένειές τους.

Αρχικά, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θέλει να οργανώσει στις 4 Ιουλίου, ημέρα της αμερικανικής ανεξαρτησίας τεράστια στρατιωτική παρέλαση στην Πενσιλβάνια Αβενιου, την λεωφόρο που ενώνει τον Λευκό Οίκο με το Κονγκρέσο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News