Ρόμαν Πολάνσκι, ο σκηνοθέτης επέζησε από το Ολοκαύτωμα

Κόσμος
Ρόμαν Πολάνσκι, ο σκηνοθέτης επέζησε από το Ολοκαύτωμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης που επέζησε από το Ολοκαύτωμα και έγινε φυγάς για να αποφύγει τη σύλληψη μετά την καταγγελία για αποπλάνηση ανήλικης

To ημερολόγιο έδειχνε 18 Αυγούστου του 1933 όταν γεννιέται στο Παρίσι ο σπουδαίος Γαλλο-Πολωνός σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και ηθοποιός, Ρόμαν Πολάνσκι. Οι γονείς του ήταν εβραϊκής καταγωγής. Το 1937, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια Πολάνσκι μετακομίζει στην Πολωνία.

Με τη ναζιστική εισβολή, ο πατέρας κι η μητέρα του κατέληξαν σε διαφορετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Ρόμαν γλιτώνει από το Ολοκαύτωμα των ναζί, παριστάνοντας τον Γερμανό. Κατάφερε να σπουδάσει και να γίνει σκηνοθέτης. Η πρώτη μεγάλη μήκους ταινία του ήταν ο «Γυμνός πειρασμός» (1962), το οποίο κατάφερε να αποσπάσει υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Το 1965 ο Πολάνσκι σκηνοθετεί την «Αποστροφή» με πρωταγωνίστρια τη νεαρή τότε Κατρίν Ντενέβ. Τρία χρόνια αργότερα, ο σκηνοθέτης μετακομίζει στις ΗΠΑ, όπου κάνει το μεγάλο «μπαμ», σκηνοθετώντας την διάσημη ταινία τρόμου «Το μωρό της Ρόζμαρι», για την οποία βραβεύτηκε μάλιστα με το χρυσό αγαλματίδιο. Το 1969 η έγκυος σύζυγος του Πολάνσκι , Σάρον Τέιτ δολοφονείται από τη συμμορία του Μάνσον, στο Λος Άντζελες, την ώρα που ο σκηνοθέτης έλειπε από το σπίτι τους.

Ο Πολάνσκι περνάει τα επόμενα χρόνια στο Παρίσι και το 1971 σκηνοθετεί την ταινία «Μάκβεθ». Το 1974 ο Πολάνσκι σκηνοθετεί το «Chinatown», το οποίο έκανε τεράστια εμπορική επιτυχία, λαμβάνοντας, μάλιστα, 11 υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ.

Σπουδαία ήταν και η επόμενη δουλειά του Πολάνσκι «Ο Ένοικος» (1976). Το 1977 ο σκηνοθέτης συλλαμβάνεται κατηγορούμενος για κακοποίηση ενός 13χρονου κοριτσιού. Για να αποφύγει την καταδίκη, ο Πολάνσκι διαφεύγει στο Λονδίνο και κατόπιν στη Γαλλία. Τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2009, συλλαμβάνεται από την ελβετική αστυνομία.

Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2010 ο σκηνοθέτης αφήνεται ελεύθερος. Μεταξύ των σημαντικών ταινιών που σκηνοθέτησε από τα τέλη του '70 μέχρι πρόσφατα, περιλαμβάνονται τα «Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα», ο «Θάνατος και η κόρη», η «Ένατη Πύλη», ο «Πιανίστας» και ο «Θεός της Σφαγής». Ο «Πιανίστας» (2002) απέσπασε, μάλιστα, τρία βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου καλύτερης σκηνοθεσίας.

Βίος και Πολιτεία του Τζένγκις Χαν

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Αυγούστου του 1227 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή ο Τζένγκις Χαν. Ο Χαν ήταν Μογγόλος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης (σ.σ. το όνομά του σημαίνει «καθολικός κυβερνήτης»).

Ο Τζένγκις Χαν κατάφερε να ενώσει τις μογγολικές φυλές υπό την ηγεσία του και να ιδρύσει την περίφημη Αυτοκρατορία των Μογγόλων (1206-1368). Παρά το γεγονός ότι ο Χαν θεωρείται σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου ως ένας κατ’ εξοχήν αιμοβόρος κατακτητής, στη Μογγολία λατρεύεται και θεωρείται ως ο πατέρας του μογγολικού έθνος.

Γεννήθηκε το 1162 και το πραγματικό του όνομα ήταν Τεμουζίν. Σε ηλικία 13 ετών, μετά το θάνατο του πατέρα του, έγινε αρχηγός 30 μογγολικών φυλών. Αρχικά, ο Χαν συνάντησε βίαιη αντίδραση από τις υποτελείς σε αυτόν φυλές. Ωστόσο, ο Τζενγκίς παντρεύτηκε τον κόρη του μεγάλου Χαν των Κορϊτών Μογγόλων Ουνγκ και γρήγορα κατάφερε να επιβληθεί σε όλες τις φυλές, αναδεικνύοντας παράλληλα τις στρατιωτικές του ικανότητες.

Ο Τζενγκίς Χαν, στράφηκε τα επόμενα χρόνια εναντίον της Κίνας. Αρχικά, κατέκτησε το Πεκίνο κι εν συνεχεία τη Μπουχάρα και τη Σαμαρκάνδη, φτάνοντας μέχρι τη Ρωσία. Απεβίωσε στις 18 Αυγούστου του 1227.

Η πρώτη μαρτυρία για τον Καραγκιόζη

Σαν σήμερα, στις 18 Αυγούστου του… μακρινού 1841, συναντάται η πρώτη γραπτή μαρτυρία για τον περίφημο Καραγκιόζη: Στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ταχύπτερος Φήμη» αναφέρεται ότι «την 21 του παρόντος, θα παρουσιαστεί εις Ναύπλιον η κωμωδία του Καραγκιόζη, έχουσα αντικείμενον τον Χατζ-Αββάτην και Κουσζούκ-Μεϊμέτην».

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News