Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός στην Ευρώπη

Κόσμος
Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kάτι παραπάνω από θετική είναι η πορεία για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, αν ληφθεί υπόψη ότι φέτος, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και στο σύνολο 33 χωρών σε όλη την Ευρώπη, όλες παρουσιάζουν αύξηση αφίξεων, και μάλιστα το 1/3 αυτών - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - έχει άνοδο πάνω από 10%!

Η μελέτη της ETC σημειώνει ψηλά και τη θέση της Ελλάδας, με μια άνοδο στο πρώτο εξάμηνο για τις αφίξεις (σ.σ. δεν καταγράφονται οι διανυκτερεύσεις) κατά 12,8% και τη χώρα μας να βρίσκεται στην 8η θέση ως προς τους ρυθμούς αύξησης σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τις “Τάσεις και προοπτικές του ευρωπαϊκού τουρισμού” στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (European Travel Commission), όπου επισημαίνεται ότι η ζήτηση στην Ευρώπη παραμένει ισχυρή τόσο από τους ίδιους τους Ευρωπαίους όσο και εκτός Ευρώπης, κυρίως από Αμερικανούς και Ασιάτες, που επιλέγουν πιο μακρινούς προορισμούς.

Μεγάλη άνοδο σημειώνουν φέτος τα Βαλκάνια, με την Κροατία να έχει αύξηση στις αφίξεις της κατά 27% και το Μαυροβούνιο κατά 22%, γεγονός το οποίο αποδίδεται στις αυξημένες αεροπορικές συνδέσεις της φετινής χρονιάς. Ψηλά στο... σερί της ανόδου και πιο πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται η Κύπρος, η οποία επίσης σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κι έχει φέτος άνοδο κατά 15% στις αφίξεις και ακόμη μεγαλύτερη στις διανυκτερεύσεις.

Μεγαλύτερη αύξηση σημειώνει η Τουρκία, η οποία με ένα +33% από τις αρχές του έτους πρωταγωνιστεί και κάνει το μεγαλύτερο comeback, με βασικό της όπλο το ελκυστικό, από πλευράς τιμής, τουριστικό της προϊόν το οποίο γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό στο peak της θερινής σεζόν, με τις οικονομικές εξελίξεις να “τρέχουν” στη χώρα.

Ειδικά όσον αφορά την Τουρκία, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, φέτος η άνοδος προέρχεται από περισσότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού, ενώ πέρυσι η άνοδος ήταν κυρίως λόγω της αύξησης των Ρώσων τουριστών. «Η ανάπτυξη μέχρι στιγμής στην Τουρκία προέρχεται από ευρύτερο κοινό, γεγονός το οποίο προστατεύει τον τουρκικό τουρισμό από τυχόν σκαμπανεβάσματα στις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και στην οικονομία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι αφίξεις από τις περισσότερες αγορές παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα ανώτατα υψηλά του παρελθόντος, ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Τουρκία θα ανακτήσει φέτος το καλοκαίρι το έδαφος που έχασε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των προβλημάτων ασφάλειας που αντιμετώπισε η χώρα.

Ενδιαφέρουσα είναι και η άνοδος σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις της Κροατίας (+27%), η οποία, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, οφείλεται από τις «συντονισμένες προσπάθειες για την προσέλκυση επισκεπτών εκτός της υψηλής σεζόν, μέσα από ψηφιακές καμπάνιες, δημόσιες σχέσεις και ενέργειες προώθησης και προβολής».

Κι όσο για τους πολυσυζητημένους Κινέζους τουρίστες, ο θεσμός του Έτους Ε.Ε.-Κίνας έχει στόχο να ενισχύσει την ανάπτυξη και τις από κοινού επενδύσεις στον τουρισμό. Η Κίνα έδωσε περισσότερες αφίξεις σε προορισμούς της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης σε σχέση με άλλους προορισμούς στα βόρεια, και συγκεκριμένα τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Κύπρο, την Τουρκία και την Κροατία, οι οποίες φαίνεται να ευνοούνται από το συνδυασμό εκδρομών κρουαζιέρας και επισκέψεων στο εσωτερικό, δεδομένου ότι οι Κινέζοι επισκέπτες προσπαθούν να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες στα ταξίδια τους στην Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News