Κόσμος

195 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ προς την Αίγυπτο

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποδεσμεύσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 195 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Αίγυπτο, που είχε αποφασίσει πέρυσι να παγώσει εξαιτίας ανησυχιών για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αναγνωρίζοντας τα μέτρα που ελήφθησαν από την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, σε αντίδραση στις συγκριμένες ανησυχίες των ΗΠΑ, και στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της εταιρικής σχέσης, η (αμερικανική) κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στην Αίγυπτο να αξιοποιήσει τα 195 εκατομμύρια δολάρια» που απέμεναν από τον προϋπολογισμό Οκτωβρίου 2016-Σεπτεμβρίου 2017, δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο μια αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν αποφασισμένες να ενισχύσουν τη στρατηγική (τους) σχέση με την Αίγυπτο», συμπλήρωσε η ίδια, επισημαίνοντας ιδίως τους «κοινούς στόχους μας ως προς την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η χορήγηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο είχε ανασταλεί εν μέρει το 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, εξαιτίας της αιματηρής καταστολής των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, πριν αποκατασταθεί τον Μάρτιο του 2015. Ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκ. δολάρια τον χρόνο.

Τον Αύγουστο του 2017, η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Τραμπ ανακοίνωσε πάντως πως επικύρωσε το πάγωμα ενός ποσού 195 εκατ. δολαρίων, λέγοντας πως θα ανέμενε να υπάρξει «πρόοδος» στην Αίγυπτο ως προς «τη δημοκρατία», μετά την υιοθέτηση από το Κάιρο ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Κάιρο είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα εξέταζε την αποκατάσταση της χορηγούμενης στρατιωτικής βοήθειας στο σύνολό της.

Η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που πήρε η Αίγυπτος. Είπε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα που μας ανησυχούν» και «συνεχίζουμε να λέμε καθαρά ότι χρειάζεται πρόοδος», αναφερόμενη στον νόμο για τις ΜΚΟ.

Το ποσό που προβλεπόταν στον αμερικανικό προϋπολογισμό του 2016 θα επιτρέψει στο Κάιρο να αγοράσει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν συχνά κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Αλλά και το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διεθνές επίπεδο, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Απρίλιο, αναφέρθηκε σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στην Αίγυπτο στο πεδίο αυτό: βασανιστήρια, περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης, μέτρα ελέγχου των ΜΚΟ, δίκες πολιτών σε στρατοδικεία...

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια