default-image

Περίοδος ανασφάλειας για τη γερμανική Δεξιά

Κόσμος
Περίοδος ανασφάλειας για τη γερμανική Δεξιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ το καλοκαίρι θεωρείται περίοδος παύσης για τα πολιτικά πεπραγμένα, στη Γερμανία τα στελέχη της υπερσυντηρητικής Δεξιάς αποφάσισαν να μην ξεκουραστούν και να εκκινήσουν μια μίνι πολιτική αντιπαράθεση με κύριο στόχο τη στροφή της χώρας στα πρότυπα της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.

Η αρχική ορμή της “συντηρητικής αντεπανάστασης” των Ζεεχόφερ, Ζέντερ και Ντόμπριντ, με αιχμή το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, αρχίζει να εξασθενεί. Η κεντρώα Δεξιά δεν παραδίδεται αμαχητί, βγαίνει στην αντεπίθεση. Η έκβαση αυτής της πολιτικής διαμάχης, που θα κρίνει και το μέλλον της Μέρκελ, είναι ανοιχτή.

Οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η μεγάλη πλειοψηφία συμφωνεί με μια αυστηρή γραμμή με το Προσφυγικό, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ ξεκίνησε την κυβερνητική του θητεία σαν “ταύρος σε υαλοπωλείο” και προκάλεσε μια άνευ κρίση που θα περάσει καιρός για να ξεχαστεί μόλις στους πρώτους τρεις μήνες της νέας κυβέρνησης της Μέρκελ.

Αλλά για τον Ζεεχόφερ πήγαν όλα ανάποδα. Δεν ήθελε να φύγει από πρωθυπουργός στη Βαυαρία, υποχρεώθηκε όμως να αδειάσει την καρέκλα για τον άκρως φιλόδοξο Μάρκους Ζέντερ. Δεν ήθελε να πάει στο Βερολίνο, αναγκάστηκε όμως να γίνει για δεύτερη φορά υπουργός της Μέρκελ, για την οποία εξομολογείται σε έμπιστούς του: «Δεν μπορώ άλλο με αυτήν τη γυναίκα».

Παραμένει ακόμα πρόεδρος του CSU, αλλά και εκεί άπαντες το γνωρίζουν πως υπάρχει ημερομηνία λήξης. Μετά τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, θα τεθεί με τον πλέον επιτακτικό τρόπο το ζήτημα της ανανέωσης και της κομματικής ηγεσίας ως προσπάθεια εκτόνωσης για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα του CSU που καταδεικνύουν δημοσκοπικά εργαλεία.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και ο κοινοβουλευτικός ηγέτης του CSU στο Βερολίνο Αλεξάντερ Ντόμπριντ περιμένουν τον Ζεεχόφερ “στη στροφή”. Οι εθισμένοι σε εκλογικές νίκες Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας κυβερνούν την τελευταία πενταετία με αυτοδυναμία, όπως συχνά σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο.

Από τον Οκτώβριο, όχι μόνο θα χρειαστούν κυβερνητικό εταίρο, αλλά με το 38% στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το CSU προδιαγράφεται μια ιστορική, στρατηγική ήττα. Ήδη από το 2008, με την είσοδο στη Βουλή της Βαυαρίας των Ελεύθερων Ψηφοφόρων, με θολό εθνοσυντηρητικό πρόσημο, και τώρα με τη διόγκωση του ακροδεξιού “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες.

«Με τα δεδομένα αυτά πρέπει να τα βγάλουν πέρα τα παραδοσιακά κόμματα. Όχι παρασυρόμενοι από προειδοποιήσεις διαφόρων πλευρών, αλλά υπερασπιζόμενοι τη θέση μας», λέει ο Ζεεχόφερ, προσπαθώντας να δώσει ανάσες ψυχολογίας στην κομματική βάση. Πιθανότατα όμως θα είναι ο “αποδιοπομπαίος τράγος” μετά τις εκλογές.

Η αλλαγή ηγεσίας στο CSU θα έχει αντίκτυπο και στην υφιστάμενη αντιπαράθεση στους κόλπους της γερμανικής Δεξιάς για τη μετά Μέρκελ εποχή. Η καγκελάριος είναι ακόμη το ανάχωμα στη “συντηρητική επανάσταση” που πρεσβεύει ο Χριστιανοκοινωνιστής Αλεξάντερ Ντόμπριντ και η υπερσυντηρητική γερμανική Δεξιά. Επενδύουν στο Προσφυγικό για να περιορίσουν τις διαρροές στο ακροδεξιό AfD. Αλλά οι επιθέσεις τους στη Μέρκελ κινητοποιούν και τους υποστηρικτές της.

Στις αρχές του χρόνου συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του μέλους του CSU, Στέφαν Μπλοχ, η Ένωση του Κέντρου, τα μέλη της οποίας δείχνουν τελευταία ιδιαίτερη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου σε σπουδαία εργαλεία πολιτικής.

«Η Ένωση του Κέντρου είναι μια πρωτοβουλία μελών του CDU και του CSU που τοποθετείται στο κέντρο της κοινωνίας», εξηγούν στη σελίδα τους στο Facebook. «Κυρίως οι Ζεεχόφερ και Ντόμπριντ ενισχύουν την κόντρα, τον διχασμό και την εξαχρείωση της γλώσσας. Επίσης και ο Μάρκους Ζέντερ έκανε απαράδεκτες δηλώσεις», είπε ιδρυτής της ομάδας και μέλος του CSU Στέφαν Μπλοχ στη “Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ”.

Στους υποστηρικτές της ιστοσελίδας ανήκουν ευρωβουλευτές, τοπικοί υπουργοί και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ιστοσελίδα πρόβαλε ιδιαίτερα δημοσκόπηση που δείχνει ότι η Μέρκελ είναι δημοφιλέστερη από τον Χορστ Ζεεχόφερ στη Βαυαρία, όπως και το γεγονός ότι ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU-CSU, αρνήθηκε να πάρει το βραβείο του Ιδρύματος Λούντβιχ-Έρχαρντ, επειδή ο σημερινός του πρόεδρος και πρώην διευθυντής του περιοδικού “Βίρτσαφτσβόχε”, Ρόλαντ Τίχι, είναι ακροδεξιός λαϊκιστής.

Ηγετικές προσωπικότητες της Γερμανίας προσπαθούν να ανακόψουν την υπερσυντηρητική στροφή της χώρας. Ο καρδινάλιος Μονάχου Ράινχαρντ Μαρξ, πρόεδρος της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Γερμανίας, καταδικάζει με κάθε ευκαιρία την εθνική στροφή της Γερμανίας με αφορμή το Προσφυγικό. Και ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Τζο Κέζερ, καλεί τους συναδέλφους του να συγκροτήσουν μέτωπο κατά του ακροδεξιού AfD.

Υπάρχει μια γενικότερη «ριζοσπαστικοποίηση του Κέντρου» που εκφράζεται και στις πολιτικές, κομματικές συγκρούσεις στους κόλπους της Δεξιάς, διαπίστωνε στη γερμανική τηλεόραση ο πολιτειολόγος Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε. Η Μέρκελ με τον κλασικό ρόλο της ισορροπίστριας δείχνει να είναι εκτός εποχής, που σήμερα χαρακτηρίζεται από πόλωση και δυναμικές προσωπικότητες. Σε κάθε περίπτωση, στον πόλεμο για τον προσανατολισμό της γερμανικής Δεξιάς θα ακολουθήσουν και άλλες μάχες...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News