Κόσμος

Δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το δημοψήφισμα για το όνομα της «Βόρειας Μακεδονίας».

Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να φαίνεται ότι θα κερδίσει άνετα και να κάνει εκστρατεία με τον αέρα του νικητή, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MRCETE Vision για λογαριασμό της ιστοσελίδας mkd.mk., ποσοστό άνω του 50% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την έρευνα, που έγινε από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου τηλεφωνικά σε 1.200 άτομα, προέκυψε ότι το 54,1% των πολιτών δεν υποστηρίζει τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ. Αντίθετα, υπέρ τάσσεται το 45,9%.

Το συμπέρασμα είναι εντελώς διαφορετικό όταν «κοιτάξει» κανείς την εθνικότητα του ανθρώπου που απαντά. Στο ερώτημα αν συμφωνούν ή όχι με τη συμφωνία των Πρεσπών, που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ, το 74,5% των Σκοπιανών απαντά αρνητικά και μόλις το 25,5% θετικά.

Οι Αλβανοί που συμμετείχαν στην έρευνα (το 25% από τους 1.200 ερωτηθέντες) θεωρούν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή. Το ποσοστό είναι... εντυπωσιακό: 94,7%!

Στο ερώτημα για το αν θέλουν να γίνει η χώρα τους μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. με νέο όνομα, το 52,1% δηλώνει «όχι» και το 47,9% «ναι». Και εδώ το ποσοστό αλλάζει ανάλογα με την εθνικότητα. Οι Σκοπιανοί απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 71,7% και 28,3% θετικά, ενώ οι Αλβανοί είναι κατά 94,7% υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με άλλο όνομα. Στο ίδιο ερώτημα, άλλες εθνικότητες απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 55,5% και θετικά σε ποσοστό 44,5%.

Όσον φορά στο αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, το 27,5% φαίνεται πως επιλέγει την αποχή, το 47,8% θα συμμετάσχει και ένα ποσοστό άνω του 24% δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ αντίθετα απαντούν πως θα συμμετάσχουν σε ποσοστό 61% και πως θα μποϊκοτάρουν σε ποσοστό 31,8%.

Οι Σκοπιανοί που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησαν σε ποσοστό 53,9% ότι δεν πιστεύουν πως η συνταγματική αλλαγή θα ανοίξει την πόρτα της ένταξης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 32,9%.

Οι Αλβανοί έχουν αντίθετη άποψη. Το 72,8% πιστεύει ότι η αλλαγή του ονόματος θα φέρει ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ενώ το 17,5% δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.

Σχόλια