default-image

Τι είναι το Αλάθητο του Πάπα;

Κόσμος
Τι είναι το Αλάθητο του Πάπα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε αναλυτικά τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 18 Ιουλίου.

1870: Το δόγμα του αλάθητου του Πάπα

Σαν σήμερα, στις 18 Ιουλίου του 1870, η Α’ Σύνοδος του Βατικανού υιοθετεί το δόγμα του Παπικού Αλάθητου. Η Πρώτη Βατικάνεια Σύνοδος είχε συγκληθεί στις 8 Δεκεμβρίου του 1869 από τον Πάπα Πίο τον 9ο.

Το δόγμα περί αλάθητου περιλαμβάνεται, λοιπόν, στην εγκύκλιο “Pastor Aeternus” (“Αιώνιος Ποιμήν”), που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1870 και η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο Ρωμαίος ποντίφικας όταν ομιλεί εκ καθέδρας, δηλαδή όταν υπό την ιδιότητα του ποιμένα και διδάσκαλου όλων των χριστιανών, δυνάμει της υπέρτατης αποστολικής του εξουσίας, ορίζει ότι κάθε διδασκαλία που αφορά στην πίστη και τη χριστιανική ηθική πρέπει να γίνει αποδεκτή ως αληθής από ολόκληρη την Εκκλησία, βάσει της Θείας Επιφοιτήσεως υποσχεθείσης σ' εκείνον διά του Αποστόλου Πέτρου, τότε χαίρει του αλαθήτου εκείνου που ο Θείος Λυτρωτής θέλησε να χαρίσει στην Εκκλησία του». Το αλάθητο του Πάπα δε γίνεται, πάντως, δεκτό ούτε από την Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε από τους προτεστάντες, αλλά ούτε και από τους “παλαιοκαθολικούς”.

1918: Η γέννηση του Νέλσον Μαντέλα

Πριν από ακριβώς 100 χρόνια έρχεται στη ζωή η ηγετική μορφή του αγώνα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις στη Νότια Αφρική, Νέλσον Μαντέλα. Ο Μαντέλα, ο οποίος ήταν φυλακισμένος για 27 χρόνια πριν γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας του, γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 σε ένα μικρό χωριό στο νοτιανατολικό τμήμα της Νότιας Αφρικής.

Το 1964 καταδικάζεται σε ισόβια και απελευθερώνεται το Φεβρουάριο του 1990. Στις εκλογές του 1994, ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται από το νέο κοινοβούλιο πρόεδρος της χώρας. Αποσύρθηκε οριστικά από τα κοινά το 2004 και άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Δεκεμβρίου του 2013.

2002: Η εξάρθρωση της “17 Νοέμβρη”

Πριν από 16 χρόνια, στις 18 Ιουλίου του 2002, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωνε και επίσημα την εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της οργάνωσης “17 Νοέμβρη”. Ο ίδιος ο - τότε - αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Φώτης Νασιάκος, απέδωσε στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων της οργάνωσης. Η αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό της 27χρονης δράσης της “17Ν” είχε ξεκινήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 29 Ιουνίου του 2002, στο λιμάνι του Πειραιά.

Εκείνη την ημέρα, λαμβάνει χώρα έκρηξη βόμβας, η οποία τραυμάτισε τον άνθρωπο που είχε μεταβεί στο λιμάνι για να την τοποθετήσει στα εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρείας. Όπως προέκυψε από τις έρευνες των Αρχών, το περίστροφο που βρέθηκε πάνω στον τραυματία ανήκε στον αστυνομικό Χρήστο Μάτη, ο οποίος είχε σκοτωθεί το 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας. Το εν λόγω όπλο είχε χρησιμοποιηθεί και σε επιχειρήσεις της “17 Νοέμβρη”.

Την 1η Ιουλίου του 2002 ανακοινώνεται ότι ο τραυματίας είναι ο Σάββας Ξηρός. Τα επόμενα 24ωρα η Αντιτρομοκρατική εντοπίζει δύο γιάφκες της οργάνωσης στα Κάτω Πατήσια και το Παγκράτι και στη συνέχεια προχωρά στη σύλληψη - μεταξύ άλλων - των Χριστόδουλου (“Μανόλης”) και Βασίλη Ξηρού, καθώς και του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου (“Λάμπρος”), στους Λειψούς. Εξάλλου, στις 5 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, παραδίδεται μόνος του στην Αστυνομία ο “Λουκάς” της “17 Νοέμβρη”, Δημήτρης Κουφοντίνας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News