Απίστευτο! Τρόμος σε πτήση γιατί ο συγκυβερνήτης... κάπνιζε

Κόσμος
Απίστευτο! Τρόμος σε πτήση γιατί ο συγκυβερνήτης... κάπνιζε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανικός στον αέρα εξαιτίας ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ο συγκυβερνήτης σε πτήση της Air China απολάμβανε το κάπνισμα ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου, κάτι που προκάλεσε την ταχεία, έκτακτη κάθοδο του αεροσκάφους.

Όπως λένε οι εμπειρογνώμονες, ο συγκυβερνήτης προσπαθώντας να κρύψει το γεγονός ότι κάπνιζε, έθεσε κατά λάθος εκτός λειτουργίας τον κλιματισμό, με αποτέλεσμα τα επίπεδα οξυγόνου να πέσουν στην άτρακτο του αεροσκάφους.

Το πλήρωμα στην πτήση της Τρίτης από το Χονγκ Κονγκ στην πόλη Νταλιάν απελευθέρωσε τις μάσκες οξυγόνου και οδήγησε το αεροπλάνο χαμηλότερα κατά 6.500 μέτρα. Στη συνέχεια το αεροσκάφος επέστρεψε στο φυσιολογικό υψόμετρο της πτήσης.

Σύμφωνα με την αρχική αξιολόγηση του συμβάντος από την κινεζική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στην Κίνα, ο συγκυβερνήτης αποπειράθηκε να θέσει εκτός λειτουργίας έναν ανεμιστήρα, ώστε ο καπνός του ηλεκτρονικού τσιγάρου να μη φτάσει στην καμπίνα των επιβατών, χωρίς ωστόσο να ενημερώσει τον κυβερνήτη της πτήσης, θέτοντας όμως εκτός λειτουργίας τη μονάδα κλιματισμού του αεροσκάφους. Οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι έπρεπε να προσδεθούν στις θέσεις τους, ενώ το αεροσκάφος άρχισε την καθοδική του πορεία.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας του ρυθμιστικού φορέα Κιάο Γιμπίν τόνισε ότι το πλήρωμα αναγκάστηκε να βάλει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα, με αποτέλεσμα να πέσουν οι μάσκες οξυγόνου μέχρι να μπορέσουν να κατανοήσουν ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα. Αν ένα αεροσκάφος υποστεί αποσυμπίεση, ο πιλότος πρέπει να φέρει το αεροπλάνο σε χαμηλότερο υψόμετρο, ώστε να παραμείνουν οι επιβάτες και το πλήρωμα ασφαλείς. Στην πτήση της Τρίτης, όταν το πλήρωμα αντιλήφθηκε ότι η μονάδα κλιματισμού είχε τεθεί εκτός λειτουργίας, την ξανάνοιξε και επανέφερε την πτήση στο φυσιολογικό της υψόμετρο.

Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, η οποία ερευνά το συμβάν, ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει την αιτία του περιστατικού και γι’ αυτόν τον λόγο θα εξετάσει τον καταγραφέα δεδομένων πτήσης, όπως εξάλλου και τον καταγραφέα των συνομιλιών στο πιλοτήριο.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News