Ταϊλάνδη: Oκτώ παιδιά απεγκλωβίστηκαν σήμερα

Κόσμος
Ταϊλάνδη: Oκτώ παιδιά απεγκλωβίστηκαν σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιχείρηση του απεγκλωβισμού των παιδιών, ολοκληρώθηκε για σήμερα και θα συνεχιστεί αύριο, μεταδίδει το CNN.

Μέσα στο σπήλαιο, θα παραμείνουν τέσσερα ακόμα παιδιά και ο προπονητής τους, μέχρι τη νέα επιχείρηση διάσωσης.

Το έβδομο και το όγδοο παιδί, απεγκλωβίστηκαν το μεσημέρι από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με τον Guardian.

Νωρίτερα οι διασώστες, είχαν απεγκλωβίσει άλλα δύο παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, το πρώτο βγήκε στο φως λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, ενώ το δεύτερο στις 2.10 ώρα Ελλάδος.

Νωρίτερα σήμερα, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού καθώς χθες είχαν διασωθεί τέσσερα παιδιά. Οκτώ ακόμη, παρέμεναν εγκλωβισμένα, μαζί με τον προπονητή τους.

Ο επικεφαλής της αποστολής Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν εξέφρασε ελπίδες ότι μέσα στις επόμενες ώρες "θα υπάρξουν καλά νέα" και πρόσθεσε ότι "χρησιμοποιούμε περισσότερους διασώστες σε σχέση με χθες, αλλά από την ίδια διεθνή ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά".

Τα διασωθέντα παιδιά κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας των φόβων λοιμώξεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, ενώ τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα "από σεβασμό για τις οικογένεις εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο", σύμφωνα με το Reuters.

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν χθες στην επικίνδυνη αποστολή από φόβο για άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα και τελευταίο τον 25χρονο προπονητή τους.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν από την ημέρα εντοπισμού της ομάδας έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Όταν βγήκαν έξω από το σπήλαιο τα πρώτα 4 παιδιά, εξετάστηκαν σε νοσοκομείο εκστρατείας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι.

Καλά στην υγεία τους τα τέσσερα πρώτα παιδιά - Πεινούν και θέλουν ρύζι

Τα πρώτα τέσσερα αγόρια, που διασώθηκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, είναι καλά στην υγεία τους και ζήτησαν σήμερα στο νοσοκομείο τηγανιτό ρύζι, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης.

«Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά. Παραπονέθηκαν πως είναι πεινασμένα και θέλουν τηγανιτό ρύζι με βασιλικό», είπε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, αναφερόμενος σ' ένα δημοφιλές ταϊλανδέζικο φαγητό. Ωστόσο οι γιατροί «τα κρατούν μακριά» από τους γονείς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς είναι πολύ εξασθενημένα.

«Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις οικογένειες να τα επισκεφθούν, αλλά πίσω από ένα τζάμι», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ανουπόνγκ Παοτσίντα δήλωσε επίσης πως τα αγόρια είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τα ονόματα των τεσσάρων παιδών που απελευθερώθηκαν πρώτα. Ο Ναρονγκσάκ δήλωσε σήμερα πως οι ταυτότητές τους προστατεύονται από σεβασμό προς τις οικογένειες των παιδιών που είναι ακόμη παγιδευμένα μέσα στο σπήλαιο.

Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως θα βγάλουν έξω πρώτα τα πιο δυνατά από τα παιδιά τηςν ομάδας, όμως ο Ναρονγκσάκ είπε αργότερα πως θα βγουν πρώτα έξω όποια από τα παιδιά είναι περισσότερο έτοιμα.

Πηγή στην αποστολή διάσωσης, που είδε δύο από τα τέσσερα αγόρια να βγαίνουν περπατώντας από το σπήλαιο, είπε στο Ρόιτερ πως φαίνονταν κουρασμένα, αλλά υγιή, πρσθέτοντας μάλιστα πως το ένα φαινόταν «ζωηρό και φρέσκο». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Φανταστείτε τους μαραθωνοδρόμους. Είναι όπως όταν φθάνουν στη γραμμή του τερματισμού εξαντλημένοι», είπε η πηγή.

Στο νοσοκομείο του Τσιάνγκ Ράι, πράσινα πανιά έχουν τοποθετηθεί για να κρύβουν τη θέα προς την είσοδο. Ασθενοφόρα βρίσκονται σε αναμονή για να παραλάβουν τα υπόλοιπα παιδιά που αναμένεται να βγουν από το σπήλαιο. Ιατρικό προσωπικό, που συμμετέχει στη διάσωση, είπε στο Ρόιτερ πως οι πρώτες εξετάσεις μόλις φθάσουν τα παιδιά στο νοσοκομείο θα επικεντρωθούν στην αναπνοή τους, σε ενδείξεις υποθερμίας και στην πνευμονική λοίμωξη που είναι γνωστή ως «νόσος των σπηλαίων», προκαλείται από περιττώματα νυκτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε θεραπεία και η νόσος επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Τα πρώτα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν νοσηλεύονται σε μια πτέρυγα η οποία έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην επιχείρηση διάσωσης από το σπήλαιο, δήλωσε νοσοκομειακή πηγή.

Πηγή: newpost.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News