Κόσμος

Ολοκληρώθηκε για σήμερα η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών στην Ταϊλάνδη

Έξι παιδιά είδαν για πρώτη φορά το φως μετά από 2 ολόκληρες εβδομάδες μέσα στο σπήλαιο

Ολοκληρώθηκε για σήμερα η επιχείρηση διάσωσης 12 παιδιών κα του προπονητή τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη για 2 ολόκληρες εβδομάδες.

Τέσσερα από τα έξι παιδιά που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης.

Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο στις 17:40 τοπική ώρα και πρόσθεσε ότι οι διασώστες χρειάζονται «περίπου 10 ώρες» για να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της επιχείρησης και ότι σε αυτήν συμμετέχουν 90 δύτες (50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί).

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι η επιχείρηση ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα μάλιστα από το προβλεπόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα στην επικίνδυνη αυτή αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Επιχείρηση δύο ημερών

Η επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 6 το πρωί ώρα Ελλάδος και τα παιδιά θα βγαίνουν σταδιακά, συνοδευόμενα το καθένα από δύο δύτες. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα πρώτα θα έβγαιναν στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση. «Δεν υπάρχει όριο. Εξαρτάται από τον καιρό και το επίπεδο του νερού. Αν αλλάξει κάτι, θα σταματήσουμε. Αλλά αναμένω να ολοκληρωθεί η επιχείρηση μέσα στις επόμενες δύο ημέρες», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Ναρονγκσάκ Οσατακόρν.

Πως γίνεται η τεράστια επιχείρηση διάσωσης;

Δύο δύτες θα συνοδεύουν κάθε παιδί, που θα φορά μάσκα και θα το καθοδηγούν από τα περάσματα, με σχοινί. Όταν θα βρίσκονται σε ιδιαίτερα στενό σημείο, οι δύτες θα βγάζουν τις μπουκάλες από την πλάτη τους και θα την κυλούν αργά, καθώς θα καθοδηγούν τα παιδιά. Σε κανένα σημείο δεν θα βρίσκονται μόνα τους.

Τα παιδιά θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Bangkok Post. Η πρώτη θα αποτελείται από τέσσερα και οι υπόλοιπες από 3 άτομα. Ο προπονητής θα είναι στην τελευταία ομάδα των εγκλωβισμένων.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τα παιδιά θα κολυμπήσουν σε κάποια σημεία, μαζί με τους δύτες. 

Πηγή: iefimerida.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια