Δείτε εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης των παιδιών στην Ταϊλάνδη

Κόσμος
Δείτε εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης των παιδιών στην Ταϊλάνδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια επιχείρηση που περίμενε μέρες όχι μόνο η Ταϊλάνδη αλλά όλος ο κόσμος. Η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπου εγκλωβίστηκαν στις 23 Ιουνίου εξαιτίας των μουσώνων.

Με τον καιρό να είναι «εχθρός» των σωστικών συνεργείων και τη βροχή να έχει αρχίσει ξανά στη βόρεια Ταϊλάνδη, οι αρχές αποφάσισαν τα ξημερώματα της Κυριακής (08.07,2018, ώρα Ελλάδας) να ξεκινήσουν την επιχείρηση για να βγάλουν τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους από τη σπηλιά.

Μια επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη αλλά απαραίτητη, αφού ο χρόνος πιέζει και κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει να παγιδευτούν τα παιδιά στο σπήλαιο για μήνες, έως ότου να περάσει η εποχή των μουσώνων (σ.σ. τελειώνει τον Οκτώβριο).

Το πρώτο βήμα είναι να συνεχιστεί η επιχείρηση απάντλησης των υδάτων από την είσοδο της σπηλιάς. Τα παιδιά θα χωριστούν σε 4 ομάδες, θα βγαίνουν ένα ένα και θα είναι δεμένα με σχοινί με τους δυο δύτες που θα τα συνοδεύουν. Εκτιμάται πως θα πάρει 3 με 4 μέρες για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

https://twitter.com/yayqe/status/1015870761163091969

«Θα βγουν ένας-ένας, αυτό θα απαιτήσει δύο με τρεις ημέρες», διευκρίνισε ο Τσαλονγκτσάι Τσαϊγιακόρν, ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη ομάδα διαχείρισης της κρίσης.

Οι διασώστες προχωρούν με «χειρουργικές» κινήσεις την επιχείρηση που ξεκίνησε τα χαράματα.

Όμως η βροχή που ξεκίνησε ξανά στην περιοχή δυσκολεύει την κατάσταση. «Είναι ένας πόλεμος με το νερό» δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ναρονγκσάνγκ Οσοτανακόρν.

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του BBC (δίνοντας ρεπορτάζ κάτω από… ομπρέλα αφού η βροχή είχε ξαναρχίσει) «ο φόβος των αρχών ήταν πως αν δεν ξεκινούσαν (την επιχείρηση) τώρα, η βροχή θα γέμιζε ξανά τη σπηλιά, αφήνοντας τα παιδιά σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήταν αρχικά».

https://twitter.com/yayqe/status/1015871741367734272

Έτσι θα γίνει η επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη

Τα παιδιά θα απεγκλωβιστούν ένα ένα. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έδωσε στη δημοσιότητα ένα γράφημα για το πως θα γίνει η επιχείρηση. Το σχέδιο έχει ως εξής: δυο δύτες θα συνοδεύουν κάθε παιδί, που θα φορά μάσκα full face. Δύτες και παιδί θα είναι δεμένοι με σχοινί.

Δεδομένης της μορφολογίας του σπηλαίου έχει αποφασιστεί πως όταν φτάνουν σε στενό πέρασμα, οι δύτες θα βγάζουν τις φιάλες με το οξυγόνο που θα έχουν στην πλάτη τους. Σιγά σιγά θα τις περνούν από το πέρασμα και θα συνεχίζουν. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά δεν θα είναι σε κανένα σημείο μόνα τους.

Ένα συγκλονιστικό video δείχνει το πόσο στενά είναι κάποια από τα περάσματα απ’ όπου θα περάσουν οι δύτες και τα παιδιά.

Στη συνέχεια, θα περνούν περπατώντας από τον «θάλαμο 3» της σπηλιάς, όπου έχει γίνει απάντληση υδάτων σε σημείο που να μη χρειάζεται να κολυμπήσουν. Έτσι, θα φτάσουν στην είσοδο του σπηλαίου, απ’ όπου μπήκαν στις 23 Ιουνίου.

Πώς θα τους βγάλουν

Η εφημερίδα Bangkok Post γράφει πως τα παιδιά και ο προπονητής τους θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες. Στην πρώτη, θα είναι τρία παιδιά. Στο δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο, τρία παιδιά. Ο προπονητής θα είναι στο τελευταίο γκρουπ που θα βγει.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία για να βγουν τα παιδιά, οι δύτες θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατά. Ήδη τους μεταφέρουν φαγητό.

Όταν τα πρώτα παιδιά βγουν επιτέλους από τη σπηλιά, θα μεταφερθούν αμέσως σε νοσοκομείο της Ταϊλάνδης. Ήδη, στην περιοχή βρίσκονται ελικόπτερα για να μεταφέρουν τα παιδιά και τον προπονητή τους στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, 60 μίλια από το σημείο που εγκλωβίστηκαν.

https://twitter.com/yayqe/status/1015874330113130496

Πότε θα βγουν οι πρώτοι

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα … Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις», δήλωσε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε σε απόσταση από το σπήλαιο.

«Ο πρώτος αναμένεται να βγει γύρω στις 21:00» (17:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, ανακοινώνοντας ότι στις 10 π.μ. (06:00 ώρα Ελλάδας) αναχώρησαν για να φθάσουν στα παιδιά «δεκατρείς ειδικοί παγκοσμίου επιπέδου που ήλθαν από χώρες που διαθέτουν εμπειρογνωμοσύνη» στη σπηλαιολογία και πέντε μέλη της επίλεκτης μονάδας SEAL του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Ο Ναρονγκσάκ διευκρίνισε πάντως ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο» και ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: newsit.gr 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News