Κόσμος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το θέατρο του Σέξπιρ με την αχυρένια στέγη

Η πυρκαγιά στο θέατρο του Σέξπιρ, το «Τις πταίει;» του Τρικούπη και η γέννηση του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα, 29 Ιουνίου.

Η πυρκαγιά που έκαψε το θέατρο του Σέξπιρ

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουνίου του 1613 όταν, έπειτα από μεγάλη πυρκαγιά, καταστρέφεται ολοσχερώς το περίφημο Globe Theater στο Λονδίνο, όπου “ανέβαιναν” τα έργα του Γουίλιαμ Σέξπιρ.

Εκατοντάδες χρόνια μετά, το 1997, κατασκευάστηκε ένα πιστό “αντίγραφο” του παλιού θεάτρου, σε απόσταση λίγων μέτρων από την ιστορική του θέση. Το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα του νέου Globe Theater είναι η αχυρένια του στέγη.

Το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σαν σήμερα, στις 29 Ιουνίου του 1850, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει επίσημα το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα, το 1833, ο Όθωνας είχε επικυρώσει το βασιλικό διάταγμα με τίτλο “Διακήρυξις περί της ανεξαρτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος”, που αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρώτο Καταστατικό Χάρτη της Ελληνικής Εκκλησίας.

Η μονομερής ενέργεια του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους να προχωρήσει στην ανακήρυξη του αυτοκέφαλου εξόργισε το Φανάρι. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε τελικά στις 29 Ιουνίου του 1850 το Συνοδικό Τόμο Ανακήρυξης, μη αναγνωρίζοντας, ωστόσο, το διάστημα 1833-1850 ως κανονικό χρόνο αυτοκέφαλης διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Τις πταίει;» και η Αρχή της Δεδηλωμένης

Στις 29 Ιουνίου του 1874 δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Καιροί” το περίφημο άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο “Τις πταίει;”. Ο Τρικούπης δείχνει ως υπαίτιο της πολιτικής κρίσης, στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, το βασιλιά Γεώργιο Α’, σχολιάζοντας αρνητικά την εμπλοκή του στο σχηματισμό των κυβερνήσεων. Παράλληλα, ο Τρικούπης ζητά να ληφθεί υπόψη κατά το σχηματισμό των κυβερνητικών σχημάτων η Αρχή της Δεδηλωμένης.

Η γέννηση του συγγραφέα του “Μικρού Πρίγκιπα”

«Το ουσιώδες διαφεύγει από τα μάτια, βλέπει κανείς σωστά μόνο με την καρδιά». Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουνίου του 1900, όταν έρχεται στη ζωή, στη Λιόν της Γαλλίας, ο Αντουάν Ζαν Μπατίστ Μαρί-Ροζέ ντε Σεντ Εξιπερί, ο οποίος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως λόγω του πολυδιαβασμένου του βιβλίου “Ο Μικρός Πρίγκιπας”, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες.

Η έκρηξη που οδήγησε στην εξάρθρωση της “17Ν”

Ήταν 29 Ιουνίου του 2002, όταν, έπειτα από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρείας στον Πειραιά, τραυματίζεται σοβαρά ο - άγνωστος τότε - Σάββας Ξηρός. Το συμβάν αποτέλεσε την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την οργάνωση “17 Νοέμβρη”, η οποία εξαρθρώθηκε τις επόμενες ημέρες έπειτα από 27 χρόνια δράσης στην Ελλάδα.

2011: Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουνίου του 2011 όταν ψηφίζεται από την ολομέλεια της ελληνικής Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. «Ναι» στο Πρόγραμμα ψήφισαν 155 βουλευτές. «Όχι» ψήφισε από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος και διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ. Το Πρόγραμμα καταψήφισαν ακόμη Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, ενώ “παρών” ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη.

Σχόλια