Κόσμος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν η Αστυνομία μπήκε στο Stonewall και διέλυσε τα πάντα

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Ιουνίου όταν αστυνομικοί της Νέας Υόρκης εισβάλλουν στο γκέι μπαρ «Stonewall» και συνέλαβαν οκτώ άτομα. Η αντίδραση των ομοφυλόφιλων και η αλληλεγγύη απέναντι στην αδικία που έχουν συντελεστεί ήταν το «κλειδί» που άλλαξε για πάντα την ιστορία των δικαιωμάτων των γκέι. Δείτε αναλυτικά τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα.

1969: Η καθιέρωση της Ημέρας Υπερηφάνειας

Στις 27 Ιουνίου του 1969 ξεσπούν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και ομοφυλόφιλους στο μπαρ "Stonewall", στη Νέα Υόρκη. Η αντίδραση των θαμώνων του μαγαζιού θεωρείται μέχρι σήμερα ορόσημο στα χρονικά του κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Ως εκ τούτου, η 27η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας.

1929: Η ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας

Στις 27 Ιουνίου του 1929 ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας με σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η σύμβαση με τίτλο "Περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος" κυρώθηκε με το Νόμο 4332/1929.

Οι "αιώνιοι", το Κύπελλο και ο Ελβετός διαιτητής

Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Ιουνίου του 1962, όταν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τέθηκαν αντιμέτωποι στο στάδιο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, με έπαθλο το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδας. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο και οδηγήθηκε στην παράταση. Στο 100ό λεπτό του αγώνα ο Ελβετός διαιτητής διακόπτει την αναμέτρηση λόγω... σκότους! Οι οπαδοί των “αιωνίων”, θεωρώντας ότι το παιχνίδι είναι «μιλημένο» να διακοπεί και να επαναληφθεί, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο. Η ΕΠΟ, φοβούμενη την επανάληψη παρόμοιων επεισοδίων, δεν ορίζει νέο αγώνα, με αποτέλεσμα το 1962 να μην υπάρξει κυπελλούχος Ελλάδας.

1999: Το τέλος του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Σαν σήμερα, πριν από 19 χρόνια, αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 80 ετών, ο πρωτεργάτης της απριλιανής δικτατορίας, Γεώργιος Παπαδόπουλος. Γεννήθηκε στο Ελαιοχώρι της Αχαίας στις 5 Μαίου του 1919 και ήταν ο πρωτότοκος γιος της οικογένειάς του. Ο Παπαδόπουλος πέθανε στις 27 Ιουνίου του 1999, στην Εντατική του Λαϊκού Νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος. Κηδεύτηκε τρεις μέρες μετά στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Και εγένετο... Δημοκρατική Αριστερά

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς οκτώ χρόνια, ιδρύεται η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.). Στις 27 Ιουνίου του 2010, τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, προχωρούν στην ίδρυση του νέου πολιτικού κόμματος, το οποίο το ακόλουθο διάστημα όχι μόνο κατάφερε να μπει στη Βουλή, αλλά και να συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Οι βουλευτές που ίδρυσαν τη ΔΗΜ.ΑΡ. ήταν οι Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Γρηγόρης Ψαριανός και Νίκος Τσούκαλης.

Σχόλια