Κόσμος

1967: Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, 51 χρόνια μετά

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 51 χρόνια, ξεσπά ο λεγόμενος Πόλεμος των Έξι Ημερών, γνωστός και ως Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος του 1967 ή ως 3ος Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος.

Στις 5 Ιουνίου του 1967, 19 χρόνια μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, οι γειτονικές του αραβικές χώρες, Αίγυπτος, Συρία και Ιορδανία, ξεκινούν την επίθεση εναντίον του. Μετά τη σχετική ηρεμία που ακολούθησε του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου του 1956, οι εντάσεις στα ισραηλινά σύνορα με τους Άραβες γείτονές του είχαν επανέλθει.

Στις αρχές του 1967, Παλαιστίνιοι μαχητές πραγματοποιούσαν συνεχείς επιθέσεις στο έδαφος του Ισραήλ, ενώ στις 22 Μαΐου ο ηγέτης της Αιγύπτου Νάσερ επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό για τα ισραηλινά πλοία. Λίγες ημέρες μετά υπογράφεται σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας των εμπλεκόμενων αραβικών κρατών.

Στην τριπλή συμμαχία προστίθεται στις 4 Ιουνίου και το Ιράκ. Το πρωί της 5ης Ιουνίου του 1967, η αεροπορία του Ισραήλ επιτίθεται αιφνιδιαστικά σε 19 αιγυπτιακά αεροδρόμια, εξουδετερώνοντας σε τρεις ώρες σχεδόν ολόκληρη την αιγυπτιακή αεροπορία.

Η τελευταία έχασε σχεδόν 400 αεροπλάνα, την ώρα που οι ισραηλινές απώλειες περιορίστηκαν στα 19. Παράλληλα με την επίθεση από αέρος, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον των αιγυπτιακών στρατευμάτων στο Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας: Μετά από 11 χρόνια, οι Ισραηλινοί δε δυσκολεύονται να καταλάβουν για δεύτερη φορά τη Χερσόνησο του Σινά. Στο Δυτικό Μέτωπο, οι Ισραηλινοί είχαν μέχρι τις 7 Ιουνίου υπό την κατοχή τους τη Δυτική Όχθη, εισήλθαν θριαμβευτικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ η πιο εντυπωσιακή και αποτελεσματική επιχείρηση των Ισραηλινών σημειώθηκε στα Υψίπεδα του Γκολάν, στη Συρία.

Ο πόλεμος ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουνίου του 1967 με θρίαμβο του Ισραήλ, το οποίο τριπλασίασε την επικράτεια των εδαφών του, κατακτώντας το Σινά, τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Μεγάλος ηττημένος του πολέμου ήταν αναμφισβήτητα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Νάσερ, ο οποίος είδε να “σβήνουν” οι φιλοδοξίες του να ηγηθεί του αραβικού κόσμου... Εξάλλου, στον Πόλεμο των Έξι Ημερών συμμετείχαν στρατιωτικοί του Ισραήλ, οι οποίοι εν συνεχεία έμελλε να πρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας: Ο - τότε - αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού ήταν ο Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος έγινε στη συνέχεια πρωθυπουργός, ενώ ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ηγήθηκε της επίθεσης των Ισραηλινών στο Σινά. 

 

Η γέννηση και το τραγικό τέλος του Λόρκα 

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου του 1898, έρχεται στη ζωή στο Φουέντε Βακέρος, κοντά στη Γρανάδα της Ισπανίας, ο μεγάλος ποιητής και δραματουργός Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Φεντερίκο ντελ Σαγράδο Κοραθόν ντε Χεσούς Γκαρθία Λόρκα, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, ανήκε στη λεγόμενη «γενιά του ’27». Πρόκειται για μια ομάδα Ισπανών λογοτεχνών, που προσέγγισε με εξαιρετικά αποτελέσματα την ευρωπαϊκή αβάν γκαρντ.

Ο Λόρκα βρήκε τραγικό θάνατο σε ηλικία μόλις 38 ετών, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Κατά το ξέσπασμα των εμφύλιων συρράξεων, ο Λόρκα έφυγε από τη Μαδρίτη με προορισμό τη Γρανάδα, προκειμένου να αποχαιρετήσει τον πατέρα του.

Ο ποιητής συνελήφθη λόγω των δημοκρατικών του πεποιθήσεων και το ξημέρωμα της 19ης Αυγούστου του 1936, στρατιωτικοί του “CEDA” τον εκτελούν, ρίχνοντας στη συνέχεια το πτώμα του σε ανώνυμο τάφο στα περίχωρα του Βιθνάρ, στη Γρανάδα. Το εκτελεστικό απόσπασμα που σκότωσε τον Λόρκα αριθμούσε περί τα 12 άτομα: Ήταν αστυνομικοί, εθνικιστές εθελοντές, αλλά και κρατούμενοι, οι οποίοι προέβησαν στην εκτέλεση του Λόρκα υπό καθεστώς απειλής για τη ζωή τους. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι περισσότεροι εξ αυτών δε γνώριζαν καν τον άνθρωπο που διατάχθηκαν να σκοτώσουν...

 

Σχόλια