Κόσμος

Ο πρωθυπουργός Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του - Νέος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ γίνεται πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι.

Ενώ πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι που θα αντικατασταθεί από τον κεντρό-αριστερό ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος,παραδέχθηκε την ήττα του στο κοινοβούλιο.

"Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα ως πρωθυπουργός, αφήνω την Ισπανία σε καλύτερη θέση απ' ό,τι τη βρήκα" είπε.Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Ειδικότερα, στη διαδικασία ψηφοφορίας στη Βουλή, οι βουλευτές αποφάσισαν με ψήφους 180 υπέρ και 169 κατά να εκδιωχθεί ο Ραχόι από τη θέση του πρωθυπουργού.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Σάντσεθ υποσχέθηκε να εφαρμόσει μια μετριοπαθή, φιλοευρωπαϊκή ατζέντα.

Ισπανία: Πράσινο φως της Μαδρίτης στη νέα καταλανική κυβέρνηση 

Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα το πράσινο φως για να αναλάβει καθήκοντα η νέα καταλανική αυτονομιστική κυβέρνηση, η οποία δεν περιλαμβάνει πλέον "υπουργούς" που να βρίσκονται στη φυλακή ή να ζουν στην εξορία, κάτι το οποίο αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσει η Μαδρίτη να ασκεί την κηδεμονία της Καταλονίας.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε την Τρίτη ο Καταλανός πρόεδρος Κιμ Τόρα δημοσιεύτηκε στο σημερινό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με το AFP.

Η δημοσίευση αυτή γίνεται μόνον αν υπάρχει η έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία είχε θέσει την Καταλονία υπό τον απευθείας έλεγχό της μετά την απόπειρα απόσχισής της το περασμένο φθινόπωρο.

Η Μαδρίτη είχε αρνηθεί τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που είχε ανακοινώσει ο Τόρα στις 19 Μαΐου, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονταν τέσσερις υπουργοί που είναι στη φυλακή ή ζουν στην εξορία, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου που έμεινε νεκρό γράμμα.

Ωστόσο ο Καταλανός πρόεδρος ανακοίνωσε τελικά την Τρίτη μια νέα κυβέρνηση στην οποία δεν υπήρχαν τα ονόματα των τεσσάρων αυτών αυτονομιστών ηγετών που διώκονται από τη δικαιοσύνη γα τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας.

Η δημοσίευση της σύνθεσης της καταλανικής κυβέρνησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της επιτρέπει να αναλάβει καθήκοντα, το οποίο σημαίνει αυτομάτως την άρση της κηδεμονίας που είχε επιβληθεί από τη Μαδρίτη στην πλούσια αυτή περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχόλια