Κόσμος

Εγκαταλείπει τον όρο «Μακεδονία» η Εκκλησία των Σκοπίων

Σε μία συμβολική κίνηση με πολλές όμως προεκτάσεις προχώρησε η Εκκλησία της ΠΓΔΜ.

Με επιστολή στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζητά να εγκαταλείψει την ονομασία «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας» και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχρίδων».

Το αίτημα αυτό συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ ο οποίος αναφέρει ότι:

«Στο αίτημα αυτό αναφέρθηκε και το Μαξίμου το οποίο σημειώνει πως απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα της πΓΔΜ για απάλειψη του όρου "Μακεδονία" από την ονομασία της Εκκλησίας της χώρας.».

Η ονομασία των Σκοπίων

Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δίνει λίγες ημέρες ακόμα «παράταση» προκειμένου να βρεθεί λύση για το όνομα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι «μέχρι τις 20 Ιουνίου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το όνομα», δίνοντας νέο ενδιαφέρον στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

«Οι πιθανότητες είναι τεράστιες για να να βρούμε λύση σε ένα ζήτημα που διαρκεί 25 χρόνια», ανέφερε επίσης ο Ζάεφ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το iefimerida.gr, δεν απάντησε εάν η αποδοχή του erga omnes θα ισχύσει για οποιαδήποτε άλλη πρόταση ονόματος πέρα από «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας», ένα θέμα που έθιξε η βουλευτής Liljana Kuzmanovska από το VMRO-DPMNE.

Η ίδια ζήτησε μια απάντηση για ποιον λόγο απορρίφθηκε το «Ίλιντεν» και ο κ. Ζάεφ είπε:

«Για να ανακοινώσουμε τη "Μακεδονία του Ίλιντεν", συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε την πρόταση στις χώρες μας. Κατά τη συνάντησή μας (σ.σ.: στη Σόφια, στη Σύνοδο της ΕΕ) ήμουν πεπεισμένος ότι υπήρχε ελπίδα να περάσει το όνομα, αλλά η ελληνική πλευρά, δυστυχώς, απέρριψε την πρόταση».

 

 

Σχόλια