Τελετή αποφοίτησης του Ελληνικού Κολεγίου & της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης

Κόσμος
Τελετή αποφοίτησης του Ελληνικού Κολεγίου & της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 19 Μαΐου στο Μπρούκλαϊν της Μασσαχουσέτης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, η 76η τελετή αποφοίτησης του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού.

Αποφοίτησαν συνολικά 59 φοιτητές, 24 από το Ελληνικό Κολλέγιο με “Bachelor of Arts” και 35 από τη Θεολογική Σχολή, εκ των οποίων οι 19 με δίπλωμα “Master of Divinity”, οι εννέα με “Master of Theological Studies” και οι εφτά με “Master of Theology”, ενώ σε εφτά φοιτητές απονεμήθηκε το “Πιστοποιητικό Βυζαντινής Μουσικής”.

Την παρουσίαση των αποφοίτων έκαναν ο κοσμήτορας του Ελληνικού Κολλεγίου Δρ. Δημήτριος Κατός και ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Δρ. Τζέιμς Σκέδρος.

Μετά το καλωσόρισμά από τον πρόεδρο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής, π. Χριστοφόρο Μητρόπουλο, μίλησαν οι δύο αριστεύσαντες (Valedictorians), Θεοφάνης Rauch (Hellenic College) και Jeremy Troy (Holy Cross), ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, και η Α’ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Τζίνη Ράνγκλα.

Παρόντες στην τελετή στο “Pappas Auditorium” ήταν επίσης οι Μητροπολίτες Βοστώνης κ. Μεθόδιος, Πιτσβούργου κ. Σάββας, Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος.

Νωρίτερα τελέστηκε ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, στο παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού  στη διάρκεια της οποίας χειροτονήθηκε διάκονος ο διευθυντής Φοιτητικής Ζωής της Σχολής, Αντώνιος Παπαθανασίου και πρεσβύτερος ο διάκονος Μάικλ Τίσελ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σχολής, βρέθηκαν οι δωρητές για την επισκευή της στέγης του παρεκκλησιού και την ολοκλήρωση της αγιογράφησης.

Σε δύο επιφανείς Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, τον Τζον Κάλαμο από το Σικάγο, ιδρυτή και πρόεδρο της Calamos Asset Management και τον Ευστάθιο Βαλιώτη από τη Νέα Υόρκη, ιδιοκτήτη της Alma Realty και ιδρυτή της Alma Bank με σημαντική επίσης προσφορά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τη γενέτειρά του Σπάρτη, απένειμε το Ελληνικό Κολλέγιο τιμητικά διδακτορικά Διπλώματα Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Η Θεολογική Σχολή, από την πλευρά της, ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα Θεολογίας τον π. Αντώνιο Κονιάρη, έναν από τους πρώτους αποφοίτους της, το 1948, μετά τη μεταφορά της από το Πόμφρετ του Κοννέκτικατ στο Μπρούκλαϊν της Μασσαχουσέτης. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε η κόρη του ιερέα, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην τελετή.

Το εγκώμιο των τιμηθέντων έπλεξε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, λέγοντας πως «δεν είναι συνηθισμένοι άνθρωποι. Είναι πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι. Όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι άνθρωποι δίπλα τους. Δεν είναι απλά πάρα πολύ επιτυχημένοι και δημιουργικοί άνθρωποι που δουλεύουν ασταμάτητα, τους χαρακτηρίζει επίσης το γεγονός ότι τις Κυριακές βρίσκονται στην Εκκλησία».

Προς τιμήν των τριών παρατέθηκε δείπνο το βράδυ της Παρασκευής 18 Μαΐου στη Βιβλιοθήκη της Σχολής, στη διάρκεια του οποίου ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά  - εκτός των άλλων - στον κ. Νίκο Ανδριώτη, πρώην πρόεδρο και ευεργέτη της κοινότητας του Καθεδρικού του Αγίου Δημητρίου, λέγοντας πως αποτελεί βασικό πυλώνα του Ελληνισμού στην Αστόρια.

Τζον Κάλαμος

Για τη σημασία της εκπαίδευσης αλλά και της πίστης στη ζωή του ανθρώπου -μέσα από την προσωπική του εμπειρία - μίλησε στους αποφοίτους ο Τζον Κάλαμος, καλώντας τους να το διδάξουν αυτό και στις νεότερες γενιές.

«Ήμουν ο πρώτος από την οικογένειά μου που φοίτησε σε Κολλέγιο και αυτό άλλαξε πραγματικά τη ζωή μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας επίσης πως το κατηχητικό σχολείο που παρακολουθούσε μικρός έγινε η αιτία να ενδιαφερθεί για τη Φιλοσοφία, που καθοριστικά επηρέασε τη σκέψη και την επιχειρηματική του πορεία. Δημιούργησε μάλιστα Εδρα Φιλοσοφίας στο Illinois Institute of Technology (IIT).

«Το αποτέλεσμα αυτών των δύο ήταν ότι ευτύχησα να ζήσω το αμερικανικό όνειρο. Και κοιτάζοντας πίσω διαπιστώνω σήμερα πως ήταν οι σπουδές μου μαζί με τις αξίες που διδάχθηκα από την οικογένειά μου που έθεσαν τα θεμέλια για την επιτυχία στη ζωή μου», επισήμανε ο κ. Κάλαμος.

Ευστάθιος Βαλιώτης

«Την ανάγκη να ενδυναμωθεί η αποστολή της Θεολογικής Σχολής, να αποκτήσει γερές βάσεις και μακρόθεσμες προοπτικές με συλλογική δουλειά, σύμπνοια και όραμα», υπογράμμισε ο Ευστάθιος Βαλιώτης, τονίζοντας πως αυτό θα γίνει «με τη συμμετοχή μας και να μας πείσετε ότι μπορείτε να το κάνετε».

Το κείμενο της ομιλία του έχει ως εξής:

Για μένα είναι προνόμιο και χαρά να μιλήσω στη φετινή τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. της σημαντικής αυτής Σχολής της Ομογένειας και ευρύτερα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Η τελετή αποφοίτησης είναι το επιστέγασμα των σπουδών σας. Είναι η επιβράβευση των προσπαθειών σας και η εκδήλωση εκτίμησης προς κάθε οικογένεια ξεχωριστά που στήριξε την επιλογή σας.

Γνωρίζω τον π. Χριστόφορο περίπου ένα χρόνο. Συναντηθήκαμε μερικές φορές και συζητήσαμε εφ’ όλης της ύλης. Έτυχε δε να συμφωνούμε στα περισσότερα και να μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες για το μέλλον της Ελληνορθόδοξης Παιδείας στην Αμερική.

Σε μια από τις συναντήσεις μας και τις συνομιλίες μας με ρώτησε: Πώς θα έβλεπες την πρόταση να σε τιμήσουμε στη Σχολή με ένα διδακτορικό; Τον κοίταξα κάπως και τον ρώτησα, ενώ προσπαθούσε να μου εξηγήσει, γιατί όλη αυτή η προσπάθεια.

Όταν άρχισε να ομιλεί τον διέκοψα. Και του είπα:

Όλη αυτή η προσφορά σας πώς ερμηνεύεται; Να θεωρήσω ότι είναι ανταπόδοση για ό,τι έκανα για την Εκκλησία, για την Ελληνική Πολιτεία, για την Ελλάδα ή είναι προκαταβολή για το τι θα κάνω από δω και πέρα;

Ακολούθησε για λίγο σιωπή, αλλά έδειξε να ήταν προετοιμασμένος για την απορία που εξέφρασα. Και μου λέει «και το ένα και το άλλο». Τότε ομολόγησα και είπα από μέσα μου «καλή η παπαδίστικη απάντηση». Σαν τον χρησμό του Μαντείου των Δελφών.

Μετά από αρκετό προβληματισμό και συζήτηση με την οικογένειά μου και δικούς μου ανθρώπους αποδέχθηκα την πρόταση και θα σας πω για ποιο λόγο την αποδέχθηκα. Γιατί σπούδασα Θεολογία επτά συνεχή χρόνια, ήταν μια συνειδητή επιλογή μου. Από τα παιδικά μου χρόνια είχα μεγάλο θεολογικό ενδιαφέρον και έψαχνα να βρω τι τέλος πάντων είναι ο άνθρωπος. Φυσικά ακόμα δεν βρήκα. Για να πιστέψεις στο Θεό θα πρέπει να μελετήσεις σε βάθος το λόγο του και τη σχέση του με τον άνθρωπο. Η Θεολογία δεν είναι μόνο θεωρία και γνώση. Είναι καθημερινός τρόπος ζωής και έκφρασης.

Η επιθυμία μου και η προτροπή μου είναι να διδάσκετε στους φοιτητές σας την αγάπη γι’ αυτό που καλούνται να υπηρετήσουν. Να έχουν την κρίση και την κλήση. Η αποστολή τους δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Πριν να ομιλούν στις εκκλησίες πιο καλά να προετοιμάζονται. Να ομιλούν απλά, κατανοητά και να σέβονται το εκκλησίασμα. Το εκκλησίασμα δεν είναι μόνο πιστοί αλλά είναι και πελάτες της Εκκλησίας. Με τον οβολό τους αυτό διατηρούν ζωντανό τον εκκλησιαστικό θεσμό, τις κοινότητές μας, τα σχολεία μας και τα ιδρύματά μας. Επίσης, οι σημερινοί και οι αυριανοί ιερείς και γενικότερα οι εκκλησιαστικές αρχές να μη θεωρούν δεδομένους τους εκκλησιαζόμενους.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι εκκλησίες έγιναν από το υστέρημα των λαϊκών, με τον οβολό τους και την προσωπική τους εργασία. Δεν έγιναν από ιερείς, επισκόπους, πατριάρχες. Επομένως, κάθε φορά που επιχειρείται να περιοριστεί η λαϊκή παρουσία σε ρόλο διακοσμητικό, το αποτέλεσμα είναι το σημερινό, να αδειάζουν οι εκκλησίες και να αδειάζουν τα ταμεία.

Οι σημερινοί σπουδαστές και αυριανοί ιερείς και ιεράρχες θα πρέπει να διδάσκουν σωστά Ελληνικά, τη γλώσσα του Ευαγγελίου. Τι είπε ο Χριστός όταν του είπαν ότι πηγαίνουμε στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Είπε «ήλθε η ώρα να δοξαστεί το όνομά μου». Και εσείς εδώ μια τέτοια ιερή αποστολή έχετε. Μην το ξεχνάτε.

Η Εκκλησία μας διέρχεται μια σοβαρή κρίση, δυστυχώς τη χειρότερη. Τα αίτια είναι πολλά και ποικίλα. Εύχομαι να τα ξεπεράσουμε και να δούμε καλύτερες μέρες σαν Ελληνοχριστιανοί στην Αμερική.

Πώς γίνεται οι Έλληνες της Αμερικής να είναι πρώτοι στη γνώση και δεύτεροι στον πλούτο και να μην έχουν ακόμα ωριμάσει εκκλησιαστικώς ή μήπως καλλιεργούν αυτό το κλίμα γιατί αυτό συμφέρει; Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική για να μπορεί απρόσκοπτα να επιτελεί το έργο του και την οικουμενική αποστολή του. Και τότε το Πατριαρχείο θα ξαναβρεί την αίγλη του και εδώ θα διδάξουμε τα Έθνη Ορθοδοξία. Διότι η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο των Ελλήνων είναι του κόσμου όλου. Εδώ θα βρει τη δύναμή του, εδώ θα σωθεί και η Ελλάδα απ’ αυτό. Δεν επιτρέπεται για παράδειγμα το Άγιο Πνεύμα να επιφοιτά σε 20 αρχιερείς και να μην αξίζει κανένας από αυτούς για Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Δε γίνεται να διοικούμαστε από μια ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται στην Τουρκία, χωρίς ποίμνιο και χωρίς σκοπό. Μα ούτε και έργο. Καθώς και με διαφορετική ατζέντα. Τι θα γίνει σε μια ελληνοτουρκική σύρραξη, ποιον θα βοηθήσει η Εκκλησία μας αν δεν έχει αρχηγό;

Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω τη δική μου επιθυμία και παράκληση η Θεολογική Σχολή να είναι το στολίδι της Εκκλησίας μας, να αποκτήσει γερές βάσεις και μακροπρόθεσμες προοπτικές με συλλογική δουλειά, σύμπνοια και όραμα. Γιατί είναι το μόνο ανώτατο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα. Πρέπει να γίνει το ελληνικό και το ορθόδοξο σύμβολό μας εδώ στην Αμερική. Αλλά με τη συμμετοχή μας και να μας πείσετε ότι μπορείτε να το κάνετε.

Χρειάζεται να ενδυναμωθεί η αποστολή της Σχολής μας αντιπροσωπεύοντας τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας, τη δόξα του Βυζαντίου και την επιστήμη που εμβαθύνει τη δική μας πίστη.

Αγαπητοί μου φοιτητές, και εγώ ήμουν στα θρανία τα δικά σας πριν πενήντα χρόνια. Από σήμερα ξεκινάτε μια καινούργια ζωή για την Εκκλησία μας και την Ομογένεια. Το πτυχίο που θα πάρετε στα χέρια σας δεν εξαργυρώνεται από μόνο του την επιτυχία και την πνευματική αποστολή σας. Σας δίνει όμως την ώθηση και το δικαίωμα να έχετε πλέον λόγο στα εκκλησιαστικά δρώμενα με σεβασμό στην εκκλησιαστική ιεροσύνη και ιερατεία καθώς και στην ενεργό συμμετοχή σας, του λαϊκού στοιχείου.

Από δω και πέρα θα σταματήσουν οι χορηγίες σας. Από δω και πέρα θα ζείτε μόνοι σας και θα βοηθάτε και άλλους και ποτέ να μην ξεχνάτε τις ρίζες σας που σας συνδέουν με την Ορθόδοξη παράδοση, με τη γλώσσα του Ευαγγελίου και με το αληθινό χριστιανικό πνεύμα. Να θυμάστε πάντα από πού έρχεστε και σε ποια εκκλησία ανήκετε. Με τις γνώσεις σας, τη συνεργασία και την εκκλησιαστική αγάπη μπορείτε να αποτελέσετε την ελπίδα για ένα λαμπρότερο μέλλον στην Ομογένειά μας.

Συγχαρητήρια σε σας, στους γονείς σας και στους δασκάλους σας. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στον εκκλησιαστικό και τον πολιτικό σας βίο.

Βοστώνη: Ρεβέκκα Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News