Κόσμος

Ο SSM ανακοίνωσε την παράδοση των πρώτων τουρκικών F-35 στις 21 Ιουνίου

Τέρμα στα σενάρια και τις μυθοπλασίες περί υποτιθέμενου εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, έδωσε ο επικεφαλής του SSM Dr. İsmail Demir.

Όπως δήλωσε το αφεντικό της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας τα πρώτα F-35 θα παραδοθούν στις 21 Ιουνίου (αντί στις 23 που ήταν μέχρι τώρα γνωστό) ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός της πρώτης φάσης των 30 μαχητικών.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που προτείνουν κάποιοι Αμερικανοί γερουσιαστές αναφορικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, ο Demir δήλωσε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί η Τουρκία δεν προμηθεύεται όπλα από τις ΗΠΑ στη βάση πωλητή-αγοραστή αλλά είναι χώρα που μετέχει στο πρόγραμμα ως συμπαραγωγός


«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε δαπανήσει 1 δισ.$ στην εμπλοκή μας στο πρόγραμμα του F-35. Επιπρόσθετα έχουμε δεσμευτεί ότι θα αγοράσουμε 100 μαχητικά. Η Τουρκία δεν αγοράζει αλλά παράγει από κοινού με τις ΗΠΑ τα μαχητικά F-35» είπε

Στο ίδιο μήκος κύματος και δημοσίευμα της Hurryiet, τ5ο οποί αναφέρει ότι στα τέλη Ιουνίου θα παραδώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα πρώτα μαχητικά τύπου F-35 στην Τουρκία, παρά τις προσπάθειες του Κογκρέσου να «παγώσει» την συμφωνία με την Άγκυρα.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται Αρχές της αμυντικής βιομηχανίας (δηλαδή του SSM), αναφέρει πως η αμερικανική πλευρά θα παραδώσει «30 μαχητικά F-35» στις 21 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια τελετής που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ.

Πιλότοι της τουρκικής Αεροπορίας θα εκπαιδευτούν στη χρήση των νέων αεροσκαφών στην έδρα της κατασκευάστριας εταιρείας, της Lockheed Martin, προτού τα μαχητικά μεταφερθούν στην Τουρκία εντός του έτους, σύμφωνα πάντα με την Hurryiet.

Πηγές της εφημερίδας επισήμαναν ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες (έργα υποδομών) στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις όπου θα υποδεχθούν τα F-35.

Πηγή: pronews.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια