default-image

NYT: Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Κόσμος
NYT: Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι ένα πρόσωπο ενήμερο με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με την πηγή, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν εκ νέου όλες τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία και νέα επιπλέον οικονομικά τιμωρητικά μέτρα.

Ο πρόεδρος Τραμπ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναμένεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα), 21:00 ώρα Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν τω μεταξύ, επαναβεβαίωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να στηρίζει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εφαρμογή της, σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι των τριών ευρωπαϊκών χωρών που την υπέγραψαν (Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγσί.

Η συνάντηση αυτή έγινε λίγες ώρες πριν ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αν θα αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή.

Οι εκπρόσωποι των τριών χωρών και η Χέλγκα Σμιτ, η αναπληρωτής της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, «άδραξαν αυτήν την ευκαιρία για να επαναλάβουν τη στήριξή τους στη συνέχιση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής αυτού του σχεδίου κοινής δράσης (JPCOA) από όλες τις πλευρές», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες.

Ένας Γερμανός αξιωματούχος, σε δηλώσεις του για τη συνάντηση αυτή, είπε ότι «τις επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαφή με όλες τις πλευρές για να αποφύγουμε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» της κρίσης.

Η απάντηση της Ρωσίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις όσον αφορά στην συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αποχώρηση τους από την συμφωνία. «Καλούμε τις ΗΠΑ να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις, να μην καταδικάσουν την συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα RBK.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι ΗΠΑ μπορούν να αποχωρήσουν από την συμφωνία «με διάφορους τρόπους».

«Μπορούν απλώς να αποχωρήσουν από την συμφωνία, δηλώνοντας ότι η χώρα τους δεν θεωρεί ότι σχετίζεται με την συμφωνία. Μπορεί να μην ανανεωθεί το καθεστώς άρσης των αμερικανικών κυρώσεων» διευκρίνισε ο Ριαμπκόφ

«Η τελευταία περίπτωση αφορά τις κυρώσεις εκείνες, οι οποίες είχαν παγώσει με προεδρικά διατάγματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» δήλωσε ο Ριαμπκόφ

«Αυτό προφανώς μπορεί να είναι και το περιεχόμενο της απόφασης την οποία θα ακούσουμε σήμερα το βράδυ» υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ προσθέτοντας ότι «ωστόσο προειδοποιούμε την Ουάσιγκτον να μην προβεί σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις, επειδή θα συνιστούσαν άμεση παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν θεωρεί ότι το Ιράν βρίσκεται σε πορεία κατασκευής πυρηνικών όπλων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News