Κόσμος

Εκτός «μονομαχίας» ο Γκιουλ από τις πρόωρες προεδρικές εκλογές

Δεν θα είναι υποψήφιος στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ και πρώην συνοδοιπόρος του νυν αρχηγού του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σ’ αυτή την ανακοίνωση προέβη ο ίδιος σήμερα, καθώς δεν κατάφερε να συνασπίσει την αντιπολίτευση γύρω από το πρόσωπό του.

«Δεν τίθεται πλέον ζήτημα να υπάρξει μια διαδικασία με προοπτική την υποψηφιότητά μου», δήλωσε ο Γκιούλ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη και δικαιολόγησε αυτή την απόφαση επικαλούμενος την απουσία μιας «πολύ ευρείας συναίνεσης». Σε αντίθετη περίπτωση, υποστήριξε, θα είχε «αναλάβει τις ευθύνες του».

Το όνομα του ενδέκατου αρχηγού του τουρκικού κράτους (2007-2014) βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στο κέντρο εντατικών συζητήσεων μεταξύ πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, όμως το σενάριο αυτό απορρίφθηκε έντονα από ορισμένους, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, κυρίως εξαιτίας της εγγύτητάς του στο παρελθόν με τον Ερντογάν.

Μια υποψηφιότητα του Γκιούλ θα άνοιγε τον δρόμο σε μια θεαματική αδελφοκτόνο μονομαχία με τον Ερντογάν.

Ο Γκιούλ συνίδρυσε το 2001 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μαζί με τον Ερντογάν, του οποίου υπήρξε υπουργός Εξωτερικών (από το 2003 έως το 2007) και στη συνέχεια πρόεδρος (μέχρι το 2014).

Στη διάρκεια της προεδρίας του Γκιούλ, διαφορές εμφανίσθηκαν ανάμεσα στους δύο άνδρες, όμως ο πρώην αρχηγός του κράτους ουδέποτε επέκρινε μετωπικά τον διάδοχό του.

Χωρίς να κατονομάσει τον Ερντογάν, ο Γκιούλ εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την «ατμόσφαιρα πόλωσης» που επικρατεί στην Τουρκία και επέμεινε στη σημασία που έχουν «ο διαχωρισμός των εξουσιών, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες».

Παρόλο που δεν έθεσε υποψηφιότητα, ο Γκιούλ φαίνεται πάντως ότι έφερε σε δύσκολη θέση τους πρώην συνοδοιπόρους του. «Θα προτιμούσα ο κ. Γκιούλ να είχε πει από την αρχή “Είμαι υπό τις διαταγές του κόμματός μου”», δήλωσε χτες Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σχόλια