Κόσμος

Συνέλαβαν 63 ως ύποπτους για σχέσεις με τον Γκιουλέν

63 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές ως ύποπτα για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν.

Το συγκεκριμένο δίκτυο κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ αναζητούν σήμερα και άλλα 40 άτομα, όπως μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως μερικοί από τους υπόπτους δρούσαν ως προξενητές: έβρισκαν συζύγους για οπαδούς του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, σύμφωνα με το Ανατολή.

Άλλοι από τους συλληφθέντες εμφανίζονταν στους καταλόγους των πιθανών συντρόφων που είχαν συντάξει οι προξενητές, πρόσθεσε το Ανατολή και μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.

Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες 35 περιοχές σ' όλη την Τουρκία, μετέδωσε το Ανατολή, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης καταστολής που έχει καταδικασθεί από τον ΟΗΕ και δυτικές δυνάμεις.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση 160.000 ανθρώπους και έχουν απολύσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό δημόσιων λειτουργών.

Σχόλια