Το τέλος του Μουσολίνι & της ερωμένης του ήταν στην κρεμάλα

Κόσμος
Το τέλος του Μουσολίνι & της ερωμένης του ήταν στην κρεμάλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 28 Απριλίου του 1945, εκτελείται ο Ιταλός δικτάτορας και «πατέρας» του φασισμού, Μπενίτο Μουσολίνι. Ο Μουσολίνι κατευθυνόταν μαζί με την ερωμένη του Κλαρέτα Πετάτσι προς την Κιαβένα, με σκοπό να διαφύγει στη γειτονική Ελβετία.

Ωστόσο, το ζευγάρι έγινε αντιληπτό από Ιταλούς παρτιζάνους και συνελήφθη.

Ο δικτάτορας δικάστηκε και καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε θάνατο. Μαζί του εκτελέστηκε η σύντροφός του και 15 ακόμη άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν μέλη της κυβέρνησης του Σαλό. Οι σοροί των νεκρών φασιστών μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν στην Πιατσάλε Λορέτο του Μιλάνου, όπου παρέμειναν για αρκετό διάστημα, παραδομένα στη χλεύη του ιταλικού λαού.

Σαν σήμερα, ωστόσο, δεν είναι λίγα τα γεγονότα που σημάδεψαν την εγχώρια, αλλά και την παγκόσμια ιστορία. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω:

Η Επανάσταση του Αλέξιου Καλλέργη

Ήταν 28 Απριλίου του 1299, όταν έληξε η πολυετής επανάσταση της κρητικής αριστοκρατίας κατά των Βενετών. Πρόκειται για το κίνημα του άρχοντα του Μυλοποτάμου Αλέξιου Καλλέργη, το οποίο ξεκίνησε το 1282. Ο Καλλέργης εξασφάλισε την υποστήριξη άλλων αρχοντικών οικογενειών, παροίκων, αλλά και κληρικών, και με ανταρτοπόλεμο «χτυπούσε» τους Ενετούς της Κρήτης, προκαλώντας τους σοβαρά πλήγματα. Γρήγορα ο Καλλέργης έγινε κύριος του δυτικού κομματιού του νησιού. Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με τους Γενουάτες, που βρίσκονταν σε πόλεμο με τους Ενετούς, με αποτέλεσμα το 1299 να υπογραφεί η συμφωνία με την οποία η Βενετία αναγνώριζε την ηγεμονική θέση του Καλλέργη σε αντάλλαγμα του όρκου πίστης και υπακοής του στην Ενετική Πολιτεία.

Ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Γουέμπλεϊ

Στις 28 Απριλίου του 1971 ο Παναθηναϊκός επικρατεί στο γήπεδο της Λεωφόρου του Ερυθρού Αστέρα με 3-0. Με τη νίκη αυτή, οι «πράσινοι» παίρνουν το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Ταυτόχρονα, ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη - και μοναδική μέχρι σήμερα - ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα που έχει συμμετάσχει σε τελικό ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Για την ιστορία, ο ΠΑΟ θα ηττηθεί στο Γουέμπλεϊ με 2-0 από το μεγάλο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ.

Ο βασανισμός του ηρωικού Σπύρου Μουστακλή

Πριν από ακριβώς 32 χρόνια, στις 28 Απριλίου του 1986, φεύγει από τη ζωή ο Σπύρος Μουστακλής. Ο Μουστακλής υπήρξε αντιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού με σπουδαία αντιδικτατορική δράση. Το Μάιο του 1973 πήρε μέρος στο Κίνημα του Ναυτικού κατά της Χούντας, το οποίο, ωστόσο, προδόθηκε πριν καν εκδηλωθεί. Οι πρωτεργάτες του κινήματος συνελήφθησαν, ενώ ο ίδιος ο Μουστακλής βασανίστηκε για 47 ολόκληρες ημέρες στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος: Έπειτα από ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο του προκάλεσε παράλυση. Διακομίστηκε με καθυστέρηση πολλών ωρών στο νοσοκομείο, όπου εισήχθη με το όνομα «Μιχαηλίδης» και αιτία «τρακάρισμα στον ιππόδρομο».

Έπειτα από εντατικές φυσικοθεραπείες δύο ετών, ο Μουστακλής κατάφερε να σταθεί όρθιος και να περπατήσει, ωστόσο δεν μπόρεσε να ξαναμιλήσει ποτέ.

Ο Λαμποργκίνι, η Πενέλοπε Κρουζ και ο Σίντλερ

Σαν σήμερα, στις 28 Απριλίου του 1908 γεννιέται ο περίφημος Όσκαρ Σίντλερ, ο Γερμανός επιχειρηματίας ο οποίος έσωσε 1.200 Εβραίους από τις ναζιστικές θηριωδίες. Την ίδια ημερομηνία, το 1916, έρχεται στη ζωή ο Ιταλός βιομήχανος και κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων Φερούτσιο Λαμποργκίνι. Τέλος, πριν από 44 χρόνια, στις 28 Απριλίου του 1974, γεννιέται η διάσημη Ισπανίδα ηθοποιός Πενέλοπε Κρουζ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News