Κόσμος

Αυτός ο πελαργός πετά χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρει την αγαπημένη του

Ένας πελαργός έρχεται να αποδείξει ότι οι πελαργοί είναι πολύ αφοσιωμένα και πιστά πουλιά, ειδικά προς τους συντρόφους τους.

Κάθε χρόνο ένας αρσενικός πελαργός με το όνομα Κλεπετάν πετά χιλιάδες χιλιόμετρα από τη νότια Αφρική στην Κροατία για να συναντήσει τη σύντροφο του, τη Μαλένα, που δεν μπορεί να πετάξει. Κάνει αυτό το ταξίδι εδώ και 16 χρόνια και η σχέση τους έχει κάνει το ζευγάρι των πελαργών διάσημο σ’ όλο τον  κόσμο

Τη Μαλένα βρήκε ο Stjepan Vokic από το χωριό Brodska Varos, αφού είχε πυροβοληθεί στα φτερά από κυνηγούς. Την φροντίζει τα τελευταία 24 χρόνια και έχει μάλιστα κατασκευάσει ένα αυτοσχέδιο σπίτι που μοιάζει με το κλίμα της Αφρικής, έχει φωλιά, θέρμανση και ενυδρείο.

Μιλώντας στο AFP, ο 71χρονος Vokic δήλωσε: «Την παίρνω μαζί μου για ψάρεμα, αφού δεν μπορώ να την πάω στην Αφρική. Παρακολουθούμε μαζί τηλεόραση. Αν την είχα αφήσει στη λίμνη θα την έτρωγαν οι αλεπούδες. Αλλά επειδή άλλαξα τη μοίρα της, τώρα είμαι υπεύθυνος για τη ζωή της».

Την άνοιξη, έχει τη δική της φωλιά στην οροφή του σπιτιού όπου την επισκέπτεται ο Κλεπετάν μετά από περίπου 8.000 χιλιόμετρα από το Cape Town της Νότιας Αφρικής, μιας και αυτή δεν μπορεί να πετάξει.

Το ζευγάρι έχει ήδη 62 μωρά πελαργούς και είναι πιθανό να συνεχίσουν για περισσότερα με το πέρασμα του χρόνου.

Σχόλια