Η υφήλιος παρακολουθεί την ιστορική συνάντηση Κιμ Γιονγκ- Ουν και Μουν Τζε- Ιν

Κόσμος
Η υφήλιος παρακολουθεί την ιστορική συνάντηση Κιμ Γιονγκ- Ουν και Μουν Τζε- Ιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Σπίτι της Ειρήνης, στο νότιο τμήμα της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, είναι τα στραμμένα τα βλέμματα της υφηλίου εκεί όπου οι δύο ηγε΄τες Νότιας και Βόρειας Κορέας έχουν συναντηθεί, στην Τρίτη συνάντηση μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953).

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν κάθισαν ο ένας απέναντι στον άλλο σε ένα οβάλ τραπέζι, κατά την έναρξη της ιστορικής διακορεατικής συνόδου κορυφής, με τα νοτιοκορεάτικα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν απευθείας το στιγμιότυπο.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ- Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορεάς Μουν Τζε- Ιν είχαν μια "σοβαρή, ειλικρινή" συζήτηση για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών κατά την πρώτη τους συνάντηση σήμερα, δήλωσε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Οι δύο πλευρές συντάσσουν, σύμφωνα και με το ΑΠΕ, κοινή ανακοίνωση και οι δύο ηγέτες πρόκειται να την διαβάσουν μαζί όταν οριστικοποιηθεί, πρόσθεσε ο Γιουν Γιανγκ-Τσαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύζυγος του Κιμ, η Ρι Σολ Γιου, θα τον συνοδεύσει στο δείπνο με τον Μουν.

Ο Κιμ χαιρέτισε νωρίτερα την έλευση μιας νέας «εποχής ειρήνης», στην καταχώρισή του στο βιβλίο των επισκεπτών στο κτίριο όπου είχε συναφθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες το 1953.

«Μια νέα ιστορία ξεκινά τώρα», μια «εποχή ειρήνης», έγραψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο βιβλίο επισκεπτών πριν οι δύο ηγέτες αρχίσουν τις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν είπε απευθυνόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι ελπίζει να επιτύχουν και να υπογράψουν μια «τολμηρή συμφωνία», κατά την έναρξη της διακορεατικής συνόδου κορυφής.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε ειλικρινείς συνομιλίες και ότι θα καταλήξουμε σε μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο», τόνισε ο Μουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News