default-image

Με 8,7 τόνους κοκαΐνης "πιάστηκε" το καράβι από την Κολομβία

Κόσμος
Με 8,7 τόνους κοκαΐνης "πιάστηκε" το καράβι από την Κολομβία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάσχεσε 8,7 τόνους κοκαΐνης που ήταν κρυμμένη σε ένα κοντέινερ για μπανάνες με προέλευση την Κολομβία, το οποίο φαίνεται να είναι «το μεγαλύτερο φορτίο στην ιστορία του λαθρεμπορίου ναρκωτικών» στην Ισπανία.

Το φορτίο κατασχέθηκε στις 22 Απριλίου στο λιμάνι της Αλχεθίρας (νότια Ισπανία), σύμφωνα με το υπουργείο. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, τρεις στην Ισπανία και δύο στη Γαλλία.

Η κοκαΐνη είχε κατανεμηθεί σε περισσότερα από 1.000 κιβώτια για μπανάνες και ορισμένα έφεραν την επιγραφή “iPhone”, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δηλώνει πως πρόκειται για ρεκόρ κατάσχεσης ναρκωτικών «που μεταφέρονταν μέσα σε κοντέινερ» στην Ευρώπη.

Οι δραστηριότητες της εξαγωγικής εταιρίας του κοντέινερ στην Κολομβία και της εισαγωγικής εταιρίας στην Ισπανία είχαν τεθεί υπό επιτήρηση από την εθνική αστυνομία και τα τελωνεία, γεγονός που επέτρεψε τον εντοπισμό του ύποπτου φορτίου, εξηγεί το υπουργείο.

Τον Δεκέμβριο, σχεδόν 6 τόνοι κοκαΐνης εκτιμώμενης αξίας 210 εκατομμυρίων ευρώ κατασχέθηκαν σε ένα κοντέινερ που υποτίθεται ότι μετέφερε μπανάνες στον ίδιο λιμάνι, με προέλευση το Μεντεγίν της Κολομβίας. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη κατάσχεση φορτίου σε 18 χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο.

Από το λιμάνι της Αλχεθίρας, πέμπτο μεγαλύτερο λιμάνι στην Ευρώπη από άποψη ποσότητας διακινούμενων εμπορευμάτων, διέρχονται περίπου 5 εκατομμύρια κοντέινερ τον χρόνο.

Η Ισπανία είναι το κύριο σημείο εισόδου των ναρκωτικών στην Ευρώπη, λόγω της εγγύτητάς της με τη Βόρεια Αφρική, μια περιοχή που παράγει κάνναβη, και των σχέσεών της με τη Λατινική Αμερική απ΄όπου προέρχεται η κοκαΐνη.

Περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αλχεθίρας, η επαρχία Κάδιθ είναι επίσης μια περιοχή όπου δραστηριοποιούνται διακινητές κάνναβης, κοκαΐνης ή άλλων προϊόντων λαθρεμπορίου. Οι διακινητές δεν διστάζουν να επιτίθενται στην αστυνομία η οποία δηλώνει υποστελεχωμένη παρά την πρόσφατη ανακοίνωση από την κυβέρνηση ότι θα στείλει ενισχύσεις.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News