Ποιος πραγματικά ήταν ο γνωστός σε όλους «ιπτάμενος» Ολλανδός;

Κόσμος
Ποιος πραγματικά ήταν ο γνωστός σε όλους «ιπτάμενος» Ολλανδός;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα 78α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα διάσημος Ιταλός ηθοποιός, Αλ Πατσίνο, ενώ σαν σήμερα, γεννήθηκε, επίσης και ο… «ιπτάμενος» Ολλανδός, ο ποδοσφαιριστής Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή πριν από δύο χρόνια.   

Βίος και πολιτεία του Αλ Πατσίνο

Εβδομήντα οκτώ χρόνια ζωής κλείνει σήμερα αισίως ο σπουδαίος ηθοποιός Αλ Πατσίνο.

Ο Alfredo James “Al” Pacino, όπως είναι το κανονικό του όνομα, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1940 στο Ανατολικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, από Ιταλούς γονείς. Επίσης, ο πατέρας τού Πατσίνο καταγόταν από το Κορλεόνε της Σικελίας.

Η πρώτη του ταινία ήταν το “Νάταλι, το άσχημο κορίτσι” το 1969, ωστόσο άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστός μετά την ερμηνεία του στην ταινία “Πανικός στο Νιντλ Παρκ” το 1971, στην οποία υποδυόταν έναν ηρωινομανή. Με την ταινία αυτή, ο Αλ Πατσίνο τράβηξε την προσοχή του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος τον επέλεξε για το ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε στο περίφημο φιλμ “Ο νονός”. Ο συγκεκριμένος ρόλος χάρισε στον Πατσίνο παγκόσμια αναγνώριση, αλλά και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ (Β’ ανδρικού ρόλου).

Το 1973 ο Αλ Πατσίνο πρωταγωνιστεί στην ταινία “Σέρπικο”, η οποία είχε ως κεντρικό ήρωα έναν τίμιο αστυνομικό, που ξεσκεπάζει κύκλωμα διαφθοράς στους κόλπους της αστυνομίας. Το “Σέρπικο”, τη μουσική για το οποίο έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, χάρισε στον ηθοποιό τη δεύτερη οσκαρική του υποψηφιότητα και την πρώτη για τον α’ ανδρικό ρόλο. Ωστόσο, και αυτή τη φορά ο Πατσίνο έχασε το χρυσό αγαλματάκι από τον Τζακ Λέμον.

Τα επόμενα χρόνια καθιερώνεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ, συμμετέχοντας σε σπουδαίες ταινίες (“Ο Νονός ΙΙ”, “Σκυλίσια μέρα”, “Ο Σημαδεμένος”, “Ντικ Τρέισι”, “Οικόπεδα με θέα” κ.ά.), που του χάρισαν κι άλλες υποψηφιότητες για Όσκαρ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κερδίσει το αγαλματίδιο. Αυτό συνέβη τελικά με την ταινία “Άρωμα Γυναίκας” το 1992, η οποία χάρισε στον Αλ Πατσίνο το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Γιόχαν Κρόιφ: Ο “ιπτάμενος” Ολλανδός

Εβδομήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ήρθε στη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ο λόγος για το μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις 25 Απριλίου του 1947.

Το σπίτι όπου μεγάλωσε ήταν πολύ κοντά στο γήπεδο του Άγιαξ: Σε ηλικία 12 ετών, ο Κρόιφ εντάχθηκε λοιπόν στις ξακουστές ακαδημίες του “Αίαντα” και το 1964 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα. Σταδιακά αναδείχτηκε στην απόλυτη ηγετική μορφή του Άγιαξ, σημειώνοντας 190 γκολ σε 229 εμφανίσεις! Με την Εθνική Ολλανδίας αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 19 ετών.

Το ντεμπούτο του Κρόιφ με τους “οράνιε” έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1966, στο παιχνίδι της χώρας του εναντίον της Ουγγαρίας. Το 1973, έχοντας κατακτήσει τα πάντα με τον Άγιαξ σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, παίρνει μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα. Στην καταλανική ομάδα αγωνίστηκε περίπου πέντε χρόνια και μέχρι σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες “αδυναμίες” των οπαδών της “Μπάρτσα”. Τα επόμενα χρόνια αγωνίστηκε στις ΗΠΑ και την Ισπανία, πριν επιστρέψει στην Ολλανδία, αγωνιζόμενος σε Άγιαξ και Φέγενορντ.

Σαν προπονητής εργάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε Άγιαξ και Μπαρτσελόνα, κατακτώντας μεταξύ άλλων ένα κύπελλο πρωταθλητριών και δύο κύπελλα κυπελλούχων Ευρώπης. Το 1999 αναδείχτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα.

Η θέση του Κρόιφ ήταν σέντερ φορ, ωστόσο μπορούσε να αγωνιστεί με χαρακτηριστική ευχέρεια σε όλες τις θέσεις. Ο Γιόχαν Κρόιφ πέθανε στις 24 Μαρτίου του 2016, μετά από άνιση μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News