Χιλιάδες Τούρκοι προσκυνητές στον Άι Γιώργη τον Κουδουνά

Κόσμος
Χιλιάδες Τούρκοι προσκυνητές στον Άι Γιώργη τον Κουδουνά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των Τούρκων που κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, συνωστίζονται στην νήσο Πρίγκηπο και κάνουν την ευχή τους στον Άι Γιώργη τον Κουδουνά. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κατά χιλιάδες οι Τούρκοι επισκέφτηκαν και τον… δικό τους Άγιο, για να τον προσκυνήσουν με ευλάβεια, να κάνουν την ευχή και να εκπληρώσουν το τάμα τους.

Το «1/3 των Τούρκων θα γίνουν Χριστιανοί» έλεγε ο Κοσμάς ο Αιτωλός στις προφητείες του και σύμφωνα με στοιχεία έρευνας τουρκικής εφημερίδας, που καταγράφει μόνο τα τελευταία τρία χρόνια στην Τουρκία τον εξωφρενικό αριθμό των 8.000.000 πωλήσεων Αγίων Γραφών, στην τουρκική γλώσσα, μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως είναι πραγματικά πολλά εκατομμύρια οι Κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία. Πόσοι στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι μουσουλμάνοι κατά χιλιάδες προσκυνούν τον Άϊ Γιώργη τον Κουδουνά στις 23 Απρίλη;

Αυτό που γίνεται κάθε χρόνο 23 Απριλίου, δηλαδή του Αγίου Γεωργίου, στην Τουρκία, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως ένα «σύγχρονο θαύμα», διότι πώς αλλιώς να αποκαλέσει κανείς τον συνωστισμό δεκάδων χιλιάδων Τούρκων, που περιμένουν ατέλειωτες ώρες προκειμένου να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Άγιου Γεωργίου του Κουδουνά, δίνοντας παράλληλα σημειώματα με τις παρακλήσεις τους!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το δημοσίευμα των «Νέων» σχετικά με το θέμα, «και να χιόνιζε, εγώ πάλι θα ερχόμουν στον Αϊ-Γιώργη σήμερα», μου λέει η Σεμά. Είναι μουσουλμάνα, πιστεύει στον Αλλάχ αλλά και στα θαύματα του ΑϊΓιώργη του Κουδουνά! Πέρσι του ζήτησε σπίτι και της το έδωσε! Κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου χιλιάδες Τούρκοι συνωστίζονται στην Πρίγκηπο και κάνουν την ευχή τους στον Άγιο.

Η Σεμά μοίραζε ζάχαρη στην έξοδο της εκκλησίας. «Ήρθα εδώ για να τον ευχαριστήσω», μου λέει.

Πρώτη φορά άκουσε για τον θαυματουργό άγιο στην τουρκική τηλεόραση πέρσι. Είδε τις ουρές των Τούρκων που περίμεναν έξω από την εκκλησία με τις ώρες για να ανάψουν ένα κερί και να κάνουν την ευχή τους. Ήταν 23 Απριλίου, αλλά αποφάσισε να πάει έστω και την άλλη μέρα. «Είναι θέμα πίστης. Ο άγιος με άκουσε και πραγματοποίησε την ευχή μου», μου λέει η Σεμά. Θα πάει και του χρόνου για να κάνει μια άλλη ευχή. Και μέχρι τότε θα διαβάσει στα τουρκικά την Καινή Διαθήκη που της έδωσαν κάποιοι προτεστάντες έξω από το μοναστήρι.

«Θέλω να μάθω για τη θρησκεία του άλλου», μου λέει η Σεμά.

Στην πλειονότητά του το μουσουλμανικό ποίμνιο του Αϊ Γιώργη του Κουδουνά αποτελείται από γυναίκες με βαθιά πίστη.

Ακόμη και μαντιλοφορούσες ξεχώριζες στην εκκλησία να προσεύχονται με τις παλάμες ανοιχτές προς τον ουρανό, όπως ακριβώς οι μουσουλμάνοι. Ανηφορίζοντας για το μοναστήρι έβλεπα γυναίκες να ανεβαίνουν ξετυλίγοντας κλωστή μέχρι την είσοδο της εκκλησίας. «Τι σημαίνει η κλωστή;», ρώτησα μία από αυτές.

Με κοίταξε στα μάτια και γύρισε αμέσως το πρόσωπό της αλλού. Ύστερα πλησίασα μια άλλη που κρατούσε λάδι. «Θα το πάτε στον άγιο;», τη ρώτησα. Σάστισα όταν είδα ότι και εκείνη έκανε το ίδιο. Με κοίταξε και γύρισε το πρόσωπό της αλλού. Μια κυρία που κατέβαινε από το μοναστήρι μου εξήγησε. «Ούτε κι εσείς δεν πρέπει να μιλάτε όσο ανεβαίνετε. Μπορείτε να μιλήσετε μόνο στην επιστροφή. Όταν πια θα έχετε αφήσει την ευχή πίσω». Κοίταξα γύρω μου. Όλοι ανέβαιναν βουβοί προς τον Αϊ - Γιώργη!

Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα ελληνορθόδοξων αγίων που λατρεύονται στην Τουρκία σαν να είναι «δικοί» τους όπως ο Άγιος Ταξιάρχης της Σεβάστειας. Συμβαίνει αυτό ή μήπως πολλοί στην αντίπερα όχθη είναι στα κρυφά «δικοί» μας;

Αφιέρωμα στο Ελληνικό Πατριαρχείο και στον Άγιο Γεώργιο Κουδουνά από την εκπομπή της ΕΤ3 Ιερά Μονοπάτια.

Με πληροφορίες από το xanthipress.gr

(Φωτογραφίες: parapolitika.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News