default-image

Τρόμος στις ΗΠΑ – Αυξάνονται οι επιθέσεις με όπλα σε σχολεία

Κόσμος
Τρόμος στις ΗΠΑ – Αυξάνονται οι επιθέσεις με όπλα σε σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιθέσεις με τη χρήση όπλων μέσα σε αμερικανικά σχολεία, σε «συνεχή αύξηση», στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία 18 χρόνια από ό,τι ολόκληρο τον 20ό αιώνα, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η μελέτη, που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό Journal of Child and Family Studies, παραθέτει στοιχεία για τις επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις οποίες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι -σ.σ. ο ορισμός των λεγόμενων mass shootings στις ΗΠΑ- και τον αριθμό των παιδιών μεταξύ 5 και 18 ετών που έχασαν τη ζωή τους σε τέτοια επεισόδια από το 1940 και μετά.

Από τη μελέτη αποκλείστηκαν κατά συνέπεια επεισόδια στα οποία αναμετρήθηκαν μέλη συμμοριών, αλλά και οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε πανεπιστήμια.

Στις ΗΠΑ δεν είχε καταγραφεί καμιά επίθεση που να ανταποκρίνεται στα κριτήρια αυτά πριν από το 1940, όταν γυμνασιάρχης σκότωσε δύο υφισταμένους του, έναν εκπρόσωπο του τοπικού εκπαιδευτικού συστήματος και δύο δασκάλους, πριν αυτοκτονήσει, επειδή πίστευε ότι θα απολυόταν στο τέλος της σχολικής χρονιάς, σημειώνεται στη μελέτη.

Δεν καταγράφηκε καμιά τέτοια επίθεση ούτε τη δεκαετία του 1950, ούτε εκείνη του 1960. Αλλά έκτοτε, καταγράφεται «συνεχής αύξηση» των φονικών επεισοδίων αυτής της φύσης σε σχολικά ιδρύματα, αρχής γενομένης το 1979, όταν μια 16χρονη με εύθραυστη ψυχική υγεία σκότωσε δύο ενήλικους και τραυμάτισε έναν τρίτο καθώς και οκτώ μαθητές μέσα σε σχολείο.

Τη δεκαετία του 1990 οι τραγωδίες αυτού του είδους αυξήθηκαν ραγδαία, με 36 ανθρώπους να σκοτώνονται σε 13 επιθέσεις με τη χρήση όπλων.

Αλλά από το 2000 μέχρι το 2018, η μελέτη κάνει λόγο για 66 θανάτους σε 22 επιθέσεις με τη χρήση όπλων σε σχολεία, έναν αριθμό θεαματικά υψηλότερο από τον απολογισμό των 55 νεκρών σε 22 επιθέσεις από το 1940 μέχρι το 1999.

«Μέσα σε λιγότερα από 18 χρόνια, έχουμε ήδη δει περισσότερους θανάτους που οφείλονται σε επιθέσεις με τη χρήση όπλων απ' ό,τι ολόκληρο τον 20ό αιώνα», συνόψισε ο Αντώνης Κατσιγιάννης του Πανεπιστημίου Κλέμσον, στη Νότια Καρολίνα, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης.

«Μια τάση που προκαλεί συναγερμό είναι ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι δράστες των επιθέσεων με τη χρήση όπλων τον 210 αιώνα ήταν έφηβοι, κάτι που υποδεικνύει ότι τώρα πλέον είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να αποκτήσουν πρόσβαση σε όπλα και ότι πάσχουν πιο συχνά από προβλήματα ψυχικής υγείας ή είναι λιγότεροι ικανοί στην επίλυση συγκρούσεων.»

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 60% των επιθέσεων αυτού του είδους τον 20ό αιώνα που εξέτασαν οι ερευνητές διαπράχθηκε από έφηβους 11 μέχρι 18 ετών, αλλά το ποσοστό αυτό μετά το 2000 αυξήθηκε στο 77%.

Η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ έχει μετατραπεί σε «επιδημία που πρέπει να αντιμετωπιστεί», καταλήγει η μελέτη.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News