Τέλος εποχής για τους Κάστρο - Εκλογές στην Κούβα

Κόσμος
Τέλος εποχής για τους Κάστρο - Εκλογές στην Κούβα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζει σελίδα η Κούβα στην ιστορία της. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες των Κάστρο στην ηγεσία της χώρας, στην Κούβα διοργανώνονται εκλογές.

Στις 4 ώρα Ελλάδος, σήμερα 19 Απριλίου, η κουβανική Βουλή συνεδριάζει προκειμένου να εκλέξει τον διάδοχο του Ραούλ Κάστρο στο τιμόνι της χώρας.

Τέλος εποχής χωρίς σημαντικές αλλαγές

Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει αυτόματα το τέλος της απόλυτης κυριαρχίας των Κάστρο στην Κούβα. Σύμφωνα πάντα με αναλυτές διεθνών μέσων η εκλογή του νέου προέδρου δεν αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές, ειδικά αν εκλεγεί το φαβορί που δεν είναι άλλος απ' τον 57χρονο αντιπρόεδρο Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ.

Ούτε αφίσες ούτε διαφημιστικές πινακίδες ενόψει της αλλαγής σκυτάλης, σχολιάζει ο Guardian, αφού κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το πολιτικό σύστημα θα μείνει άθικτο.

Υγεία και Παιδεία θεωρούνται οι βασικοί τομείς στους οποίους επενδύει το κουβανικό κράτος, με τους κατά κεφαλήν γιατρούς να είναι περισσότεροι και απ' αυτούς που αντιστοιχούν στους Αμερικανούς.

Ποιος είναι ο Μιγκέλ Ντίαζ- Κανέλ, το φαβορί της νέας εποχής

Όσο για τον αντιπρόεδρο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, παρόλο που μετέχει στην κυβέρνηση εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι πολιτικές του δεν είναι ευρέως γνωστές στους Κουβανούς. Πρώην υπουργός Παιδείας ο Ντίαζ-Κανέλ έχει δεχθεί κριτική για τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, όμως η εικόνα του είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του Φιντέλ και του αδελφού του Ραούλ.

Τα επόμενα βήματα του Ραούλ Κάστρο

Ο πρεσβύτερος Κάστρο δεν αναμένεται πάντως να εγκαταλείψει όλα τα αξιώματα, καθώς θα παραμείνει Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος ως το 2021. Η ημερομηνία που επελέγη για την ιστορική μεταβίβαση της εξουσίας στην Κούβα, η 19η Απριλίου, συμπίπτει με την 57η επέτειο της επικράτησης των κουβανικών δυνάμεων μετά την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, που για την Αβάνα αποτέλεσε «την πρώτη ήττα του ιμπεριαλισμού των γιάνκηδων στη Λατινική Αμερική», το 1961.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News