Η στιγμή του βομβαρδισμού της Συρίας από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

Κόσμος
Η στιγμή του βομβαρδισμού της Συρίας από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρώτες εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την επίθεση στη Συρία.

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η σύγκρουση μεταξύ των υπερδυνάμεων του πλανήτη που ξέσπασε μετά τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία. Οι μεν δυτικές δυνάμεις υπεραμύνονται της απόφασής τους και σπεύδουν να εξηγήσουν τους λόγους πίσω από τους βομβαρδισμούς ενώ η Ρωσία και η Δαμασκός απαντούν με απειλές και σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Τη στρατιωτική επέμβαση ανακοίνωσε πρώτος από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι διέταξε τις επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία. Μετά το διάγγελμα Τραμπ ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση της Τερέζας Μέι η οποία δήλωσε πως εξουσιοδότησε τις βρετανικές δυνάμεις στη Συρία.

«Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Οι χώρες της Δύσης χαρακτήρισαν επιβεβλημένη και στοχευμένη την επίθεση με βασικό στόχο να πλήξει εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία, ως αντίποινα για την πρόσφατη επίθεση του καθεστώτος Άσαντ με χημικά στην ανατολική Γκούτα.

Εκτός από τις τρεις χώρες, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία όσο και η Τουρκία αλλά και το Ισραήλ στήριξαν την επέμβαση στη Συρία.

Αντίθετα, έντονες ήταν σύμφωνα με το cnn.gr οι αντιδράσεις από τη Ρωσία και το Ιράν, μιλώντας για «έγκλημα» και παράνομες ενέργειες.

Μόνο υλικές ζημιές αναφέρει το καθεστώς Άσαντ, υποστηρίζοντας ότι κατέρριψε τους περισσότερους πυραύλους.

Oι αντιδράσεις στην Ελλάδα

Mετά την επίθεση υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις στην Ελλάδα. «Η επιχείρηση, όπως αναμενόταν, δεν βοήθησε στην επίλυση της συριακής κρίσης» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές . Σύμφωνα με τη ΝΔ: «Μετα την αποτυχία της διπλωματίας κατέστη αναγκαία η επίθεση στη Συρία». Καταδίκασαν την επίθεση το ΚΚΕ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

http://www.iefimerida.gr/news/409416/oi-protes-eikones-apo-sfyrokopima-tramp-kai-symmahon-sti-damasko
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News