Ηχούν… τύμπανα πολέμου στη Συρία – Κινητικότητα στη Σούδα

Κόσμος
Ηχούν… τύμπανα πολέμου στη Συρία – Κινητικότητα στη Σούδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις επόμενες εξελίξεις στη Συρία. Το μέγα ερώτημα είναι πλέον το πότε θα αποφασίσει η συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία να επιτεθεί στο καθεστώς Άσαντ. Και κυρίως, με ποιο τρόπο θα «απαντήσει» τη Ρωσία.

Η υπόθεση, σύμφωνα και με το newsit,  έχει εξελιχθεί σε ένα «παιχνίδι» επίδειξης δύναμης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Από τη μια οι πύραυλοι Τόμαχοκ των Αμερικανών και από την άλλη οι S-400 των Ρώσων. Το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο χτυπάει «κόκκινο». Και όλα αυτά ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην πόλη Ντούμα (σ.σ. εκεί όπου έγινε η επίθεση με χημικά που πυροδότησε τη νέα ανάφλεξη), η οποία «έπεσε» την Πέμπτη (12.04.2018) στα χέρια των στρατιωτών του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε αναπροσαρμογή της διαδρομής των πτήσεων τους προχώρησαν τις τελευταίες ώρες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μετά την προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προς τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών με την οποία τις καλεί να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα στο flightradar24 όπου στον εναέριο χώρο της Συρίας δεν ίπταται κανένα αεροσκάφος, ενώ στον χάρτη της ιστοσελίδας που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την εναέρια κυκλοφορία παγκοσμίως, ο κυκλοφοριακός φόρτος φαίνεται να εντοπίζεται στα σύνορα της Τουρκίας και του Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη o Eurocontrol, πύραυλοι αέρος - εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης, ενώ παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και οι δυτικοί σύμμαχοι εξετάζουν την πιθανότητα στρατιωτικής παρέμβασης στην Συρία με αφορμή την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα κατά των πολιτών της Ντούμα, της Ανατολικής Γούτα, το περασμένο Σάββατο, για την οποία θεωρούν υπεύθυνο τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Ο ρόλος της Αμερικανικής βάσης της  Σούδας

Κομβικός αναμένεται ο ρόλος της αμερικανικής ευκολίας της Σούδας σε μια ενδεχόμενη ενέργεια των ΗΠΑ στη Συρία.

Όπως μεταδίδουν στρατιωτικά site, αλλά και τα ενσωματωμένα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο ειδησεογραφικά δίκτυα, Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RS 135 V απογειώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη Σούδα και πέταξε πάνω από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μεσογείου συλλέγοντας στοιχεία για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην Αμερικανική βάση γεγονός που επιβεβαιώνει τον κομβικό της ρόλο στα σχέδια των ΗΠΑ. Χθες το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί, προσγειώθηκε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C5 Galaxy την ώρα που ήδη ήταν σταθμευμένα ένα C130 και δύο αεροσκάφη μεταφοράς προσωπικού.

Διαχρονικά, η Βάση της Σούδας λειτουργεί υποστηρικτικά στα στρατηγικά σχέδια των Αμερικανών διευκολύνοντας τα. Πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσεων. Τα στοιχεία ωστόσο για τη δραστηριότητα στη Βάση της Σούδας, ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες δεν υπάρχουν αναταραχές, αλλά και οι εργασίες εκσυγχρονισμού της ,δείχνουν πόσο επενδύουν οι ΗΠΑ στη λειτουργία της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News