Κόσμος

Το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου

Ήταν 12 Απριλίου όταν ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος, ο πόλεμος που καθόρισε όσο κανένας άλλος την πορεία και το φιλελεύθερο πνεύμα που ακολούθησαν αργότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

1861: Το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου

Σαν σήμερα, πριν από 157 χρόνια, ξεκινούν οι ένοπλες συρράξεις του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου. Η 12η Απριλίου του 1861 σηματοδοτεί την έναρξη ενός εκ των πλέον σημαντικών πολεμικών γεγονότων στην ανθρώπινη ιστορία: Εκείνη την ημέρα λαμβάνει χώρα το επεισόδιο στο οχυρό Σάμτερ, στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Η Συνομοσπονδία (Νότιοι) επιτέθηκε στο οχυρό, το οποίο υπερασπιζόταν ο στρατός της Ένωσης (Βόρειοι). Οι τελευταίοι παραδόθηκαν περίπου 36 ώρες αργότερα, χωρίς να υπάρξει κανένα θύμα ένθεν κακείθεν. Παρά το αναίμακτο της σύρραξης, το “επεισόδιο στο οχυρό Σάμτερ” έμεινε στην ιστορία ως η εναρκτήρια πολεμική πράξη του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου, η οποία για τέσσερα ολόκληρα χρόνια αιματοκύλισε τεράστιο μέρος του εδάφους των - σημερινών - Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η μέρα που ο άνθρωπος ταξίδεψε στο διάστημα

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Απριλίου του 1961, όταν ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934, σ’ ένα μικρό χωριό περίπου 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας.

Το 1950 εγγράφεται σε τεχνική σχολή για να γίνει μεταλλουργός, ενώ κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του παρακολουθεί μαθήματα πιλότου. Δεν άργησε να διακριθεί για τις ικανότητές του στους αιθέρες, με αποτέλεσμα στα τέλη του 1959 να υποβάλει αίτηση για το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης κοσμοναυτών. Παρότι διέθετε τη λιγότερη πείρα μεταξύ των δεκάδων συνυποψήφιών του, επιλέχτηκε τελικά για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική επιστολή.

Στις 12 Απριλίου του 1961 ο Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που εκτοξεύεται στο διάστημα: Ταξίδεψε με ταχύτητα 27.400 χιλιομέτρων και η πτήση του διήρκεσε μία ώρα και 48 λεπτά. Παρά το σύντομο της πτήσης του, επρόκειτο για μια τρομερά δύσκολη αποστολή, που από πολλούς ειδικούς χαρακτηριζόταν και ως «αποστολή αυτοκτονίας». Οι παρατηρήσεις του Γκαγκάριν κατά το ταξίδι του στο διάστημα έδωσαν σημαντικές απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, όπως για παράδειγμα το αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και στο διάστημα. «Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη»: Με αυτά τα λόγια ο Γκαγκάριν περιέγραψε την πρωτόγνωρη εμπειρία του τότε...

Μετά το επίτευγμά του, ο Γκαγκάριν έγινε εξαιρετικά δημοφιλής σε όλη τη Γη, με αποτέλεσμα να τιμηθεί - μεταξύ άλλων - με το μετάλλιο του “Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης”, που ήταν και η ανώτατη διάκριση του σοβιετικού κράτους. Αργότερα τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή Εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών, το οποίο μάλιστα πήρε το όνομά του. Ο Γιούρι Γκαγκάριν βρήκε τραγικό θάνατο, καθώς σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα με MiG-15 την 27η Μαρτίου του 1968. Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, είχε επιλεχθεί να ηγηθεί της σοβιετικής αποστολής στο φεγγάρι, κάτι που δεν έμελλε να συμβεί ποτέ...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια