ΗΠΑ και Ρωσία «ακονίζουν» μαχαίρια με φόντο τη Συρία

Κόσμος
ΗΠΑ και Ρωσία «ακονίζουν» μαχαίρια με φόντο τη Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απόλυτο συντονισμό με τη Γαλλία για το θέμα της Συρίας και με τις “ευλογίες” της Βρετανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ “ακονίζει τα μαχαίρια” και ετοιμάζεται να αναλάβει δράση με τη μορφή “απάντησης” στη φερόμενη ως πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα της ανατολικής Γούτα, το Σάββατο.

Μάλιστα, ο Τραμπ έχει προσδιορίσει και το χρονοδιάγραμμα “δείχνοντας” τις επόμενες ώρες, ενώ προκειμένου να συντονίσει την “απάντηση” ανέβαλε το πρώτο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική.

Σε μια κίνηση που προσδιορίζεται πολύ σύντομα συνηγορεί και η κινητοποίηση των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, που βεβαίως εμπλέκει και τη Σούδα.

Η Ρωσία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τον τρόπο που θα κινηθεί σε περίπτωση δυτικών πληγμάτων, μεταφέροντας στον ΟΗΕ την αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο “ρινγκ” του Συμβουλίου Ασφαλείας οι δύο πλευρές “έδειξαν τα δόντια τους”, με τη Ρωσία να αρνείται το αμερικανικό σχέδιο για την έναρξη έρευνας που θα αφορά στη χρήση χημικών στη Συρία, λέγοντας ότι περιέχει «απαράδεκτα στοιχεία», και να καταθέτει δικό της, με το οποίο καλούνται οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων να επισκεφτούν την Ντούμα.

Το Κρεμλίνο εκφράζει αμφιβολίες για το χτύπημα με χημικά, την ώρα που ΗΠΑ και Γαλλία εμφανίζονται πεπεισμένες ότι πραγματοποιήθηκε κάτι που βεβαίως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επί του παρόντος, εφόσον η περιοχή είναι περιμετρικά “σφραγισμένη” από το συριακό στρατό, ο οποίος την πολιορκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, «η Μόσχα έχει αίμα των παιδιών της Συρίας στα χέρια της», ενώ κατά το Ρώσο ομόλογό της το περιστατικό στην Ντούμα σκηνοθετήθηκε από Σύριους αντάρτες για δικούς τους σκοπούς.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Τραμπ λίγες ημέρες πριν δήλωνε - και πάλι μετά από επικοινωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν - ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποσυρθεί από τη Συρία, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε άλλους (εννοώντας προφανώς τους Γάλλους), συναντώντας όμως την αντίδραση επιτελών του Πενταγώνου και άλλων στελεχών της κυβέρνησής του.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το σενάριο της απεμπλοκής που είχε “διαφημίσει” ο Αμερικανός πρόεδρος απομακρύνεται, καθώς η καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά βυθίζει πιο βαθιά στη συριακή κρίση την Ουάσινγκτον. Αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι αν ο Τράμπ θα επιχειρήσει ένα “θεατρικό χτύπημα” διασώζοντας τα προσχήματα ώστε να αποφύγει μια μετωπική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, ή αν είναι διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει.

Και βεβαίως στην εξίσωση προστίθεται μια ενδιαφέρουσα παράμετρος: ότι δηλαδή υποτίθεται ότι η Συρία είχε “καθαρίσει” από χημικά μετά την περιβόητη επιχείρηση, η οποία είχε διεξαχθεί μάλιστα νότια της Κρήτης. Άρα πώς βρέθηκαν τα νέα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στη φερόμενη ως επίθεση; Σε αυτό έχει ενδιαφέρον η επισήμανση πολλών γερουσιαστών, που υποστηρίζουν τις κινήσεις Τραμπ, ότι δηλαδή ο Άσαντ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει χημικές επιθέσεις χωρίς το Ιράν και τη Ρωσία, κάτι που άφησε να εννοηθεί χθες και ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, χωρίς να κατονομάζει τη Ρωσία, τόνισε ότι οι σύμμαχοι της Δαμασκού φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη» για τις «δύο» - κατά τις δικές του πληροφορίες - «χημικές» επιθέσεις που «πραγματοποιήθηκαν» εναντίον της συριακής πόλης Ντούμα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι χθες ο Τραμπ είχε επικοινωνία για το θέμα και με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν να μην επιτρέψουν «να συνεχιστεί η χρήση χημικών όπλων», έπειτα από τη φερόμενη χημική επίθεση, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News