Σαν σήμερα γεννήθηκε το «κακό παιδί» του αμερικανικού σινεμά

Κόσμος
Σαν σήμερα γεννήθηκε το «κακό παιδί» του αμερικανικού σινεμά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 27 Μαρτίου του 1968, αφήνει την τελευταία του πνοή ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα αλλά ταυτόχρονα έρχεται στον κόσμο το "κακό παιδί" του αμερικανικού σινεμά.

Το "κακό παιδί" του αμερικανικού σινεμά

Σαν σήμερα, στις 27 Μαρτίου του 1963, γεννιέται στο Νόξβιλ του Τενεσί των ΗΠΑ, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Κουέντιν Τζερόμ Ταραντίνο. Έγινε δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με τις ταινίες του «Reservoir Dogs» και -κυρίως- το «Pulp Fiction», προκαλώντας αναταράξεις στην «καθεστηκυία τάξη» του αμερικανικού σινεμά. Το «Pulp Fiction» κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1994, ενώ προτάθηκε και για επτά βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά το αγαλματίδιο για το καλύτερο σενάριο ταινίας.

Δημιουργώντας φιλμ, χωρίς γραμμικές ιστορίες, με μπόλικη «δόση» βίας και ευφυείς διαλόγους, ο Ταραντίνο έφερε νέα δεδομένα στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα: Εκτός από το “Pulp Fiction” και το “Reservoir Dogs”, ο κατεξοχήν εκπρόσωπος του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, είναι ακόμη γνωστός ως ο σκηνοθέτης του «Kill Bill», του “Django Unchained” και του «Άδωξοι Μπάσταρδη».

Βίος και Πολιτεία του Γιούρι Γκαγκάριν

Σαν σήμερα, στις 27 Μαρτίου του 1968, αφήνει την τελευταία του πνοή ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο λόγος για τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον διάσημο σοβιετικό κοσμοναύτη, που «έσβησε» σε ηλικία μόλις 34 ετών. Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934, σ’ ένα μικρό χωριό περίπου 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Το 1950 εγγράφεται σε τεχνική σχολή για να γίνει μεταλλουργός, ενώ κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του παρακολουθεί μαθήματα πιλότου. Δεν άργησε να διακριθεί για τις ικανότητές του στους αιθέρες, με αποτέλεσμα στα τέλη του 1959 να υποβάλει αίτηση για το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης κοσμοναυτών. Παρότι διέθετε τη λιγότερη πείρα μεταξύ των δεκάδων συνυποψήφιών του, επιλέχτηκε τελικά για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική επιστολή.

Στις 12 Απριλίου του 1961 ο Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που εκτοξεύεται στο διάστημα: Ταξίδεψε με ταχύτητα 27.400 χιλιομέτρων και η πτήση του διήρκεσε μία ώρα και 48 λεπτά. Παρά το σύντομο της πτήσης του, επρόκειτο για μια τρομερά δύσκολη αποστολή, που από πολλούς ειδικούς χαρακτηριζόταν και ως «αποστολή αυτοκτονίας». Οι παρατηρήσεις του Γκαγκάριν κατά το ταξίδι του στο διάστημα έδωσαν σημαντικές απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, όπως για παράδειγμα το αν ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και στο διάστημα. «Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη»: Με αυτά τα λόγια ο Γκαγκάριν περιέγραψε την πρωτόγνωρη εμπειρία του τότε... Μετά το επίτευγμά του, ο Γκαγκάριν έγινε εξαιρετικά δημοφιλής σε όλη τη Γη, με αποτέλεσμα να τιμηθεί - μεταξύ άλλων - με το μετάλλιο του “Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης”, που ήταν και η ανώτατη διάκριση του σοβιετικού κράτους. Αργότερα τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή Εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών, το οποίο μάλιστα πήρε το όνομά του. Ο Γιούρι Γκαγκάριν βρήκε τραγικό θάνατο, καθώς σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα με MiG-15, την 27η Μαρτίου του 1968. Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, είχε επιλεχθεί να ηγηθεί της σοβιετικής αποστολής στο φεγγάρι, κάτι που δεν έμελλε να συμβεί ποτέ... 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News