default-image

Η Μέι θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες

Κόσμος
Η Μέι θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απάντηση για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Στριπάλ

Διακόπτει τις διμερείς σχέσεις της με την Μόσχα, ενώ όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, αποφάσισε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών.  

Η Βρετανία θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες σε απάντηση για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ανακοίνωσε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 Ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν».

Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.

«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, είπε.

Αφού ζήτησε χθες εξηγήσεις από τη Μόσχα για τη χρησιμοποίηση ρωσικής παρασκευής χημικού όπλου, του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok και συγκεκριμένα αφού ζήτησε μία απάντηση από τη Ρωσία για το αν είναι υπεύθυνη για την επίθεση ή αν έχασε τον έλεγχο των αποθεμάτων της επικίνδυνης αυτής ουσίας, η Τερέζα Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του, και για απειλή της ζωής άλλων βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι», είπε.

«Αυτό αποτελεί παράνομη χρήση ισχύος εκ μέρους του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Τερέζα Μέι, όπως μεταδίδει ο eleytherostypos.gr, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα, για να ανακοινώσει κατά την ομιλία της ότι η Μόσχα είναι ένοχη για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News