Ο χειμώνας επιμένει, οι βορειοανατολικές ΗΠΑ βυθισμένες στο χιόνι

Κόσμος
Ο χειμώνας επιμένει, οι βορειοανατολικές ΗΠΑ βυθισμένες στο χιόνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βορειανατολικές ΗΠΑ ξύπνησαν σήμερα το πρωί «βυθισμένες» κάτω από το χιόνι, δεύτερη ημέρα της Άνοιξης, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών σχολείων και κυβερνητικών υπηρεσιών.

Στην περιοχή της Ουάσιγκτον, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το ύψος του χιονιού θα φθάσει μεταξύ 7-20 εκατοστών, στην τέταρτη κατά σειρά χειμερινή καταιγίδα στο βορειοανατολικό τμήμα σε διάστημα τριών εβδομάδων, την οποία οι επιστήμονας ονόμασαν καταιγίδα «Τόμπι».

Για την αποφυγή των μετακινήσεων, οι τοπικές αρχές σε πολλές κοινότητες αποφάσισαν το κλείσιμο των σχολικών συγκροτημάτων, όπως επίσης και της πλειονότητας των μουσείων στην Ουάσιγκτον και των δημόσιων υπηρεσιών.

Η Fed, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, βρίσκεται μεταξύ των οργανισμών που αποφάσισαν κατ' εξαίρεση να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους. Το Κογκρέσο επίσης θα συνεχίσει τις εργασίες του παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι κοινοβουλευτικοί πρέπει εξάλλου να καταλήξουν πριν από το Σάββατο στις 00.00 τοπική ώρα (06.00 ώρα Ελλάδας) σε μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό του κράτους, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός νέου "shutdown", της μερικής αναστολής των υπηρεσιών της αμερικανικής διοίκησης ελλείψει χρημάτων.

Την ίδια ώρα, στους δρόμους έχουν βγει τα εκχιονιστικά μηχανήματα για να καθαρίσουν το χιόνι. Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στις μετακινήσεις. Περισσότερες από 5.500 πτήσεις, που επρόκειτο να γίνουν σήμερα από και προς τα αμερικανικά αεροδρόμια, ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightRadar.

Συγκεκριμένα, ματαιώθηκε το 26% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Dulles, κοντά στην Ουάσιγκτον και το 72% από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης La Guardia.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ αυτών και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Βροχές στην Καλιφόρνια

Η Πενσιλβάνια, το Νιου Τζέρσεϊ, η Νέα Υόρκη και το νότιο τμήμα της Νέας Αγγλίας θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο της χειμερινής καταιγίδας, με αποτέλεσμα το κλείσιμο σχολείων και κρατικών υπηρεσιών.

Στη Νέα Υόρκη το ύψος του χιονιού αναμένεται να ανέλθει μεταξύ 25-40 εκατοστών. Τα φαινόμενα θα επιδεινωθούν αργότερα το απόγευμα και το βράδυ, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS). Η ταχύτητα των ανέμων αναμένεται να φθάσει στα 60 χλμ/ώρα και οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες για το ενδεχόμενο πτώσεων δέντρων και διακοπής της ηλεκτροδότησης. Οι μετακινήσεις αναμένεται να γίνουν μετ’ εμποδίων, ενδέχεται να είναι κι «αδύνατες» ανά περίπτωση, ιδίως τις ώρες αιχμής, στο τέλος της ημέρας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Τα μαθήματα ανεστάλησαν και στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου ο κυβερνήτης Φιλ Μέρφι παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε κηρύξει από χθες το βράδυ.

Στην άλλη πλευρά της χώρας, τμήμα της Καλιφόρνιας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι αρχές της κομητείας της Σάντα Μπάρμπαρα εξέδωσαν εντολές εκκένωσης προς 30.000 κατοίκους, όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ.

«Καταρρακτώδεις βροχές αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Το ύψος της βροχής μπορεί να ανέλθει σε πολλά εκατοστά προκαλώντας χείμαρρους στη νότια και κεντρική Καλιφόρνια και καταλισθήσεις» είπαν οι μετεωρολόγοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News