Όταν άνοιξε τις πύλες του το κολαστήριο του Νταχάου

Κόσμος
Όταν άνοιξε τις πύλες του το κολαστήριο του Νταχάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα πριν 85 χρόνια άνοιξε τις πύλες του το κολαστήριο του Νταχάου στη ναζιστική Γερμανία. Σαν σήμερα, 22 Μαρτίου, άφησε την τελευταία του πνοή ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες όλων των εποχών ο Φον Γκαίτε.

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Μαρτίου του 1933, όταν ανοίγει τις πύλες του στη ναζιστική Γερμανία το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο λόγος για το περιβόητο Νταχάου, που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο της Βαυαρίας.

Το στρατόπεδο δημιουργήθηκε μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και προοριζόταν για τον εγκλεισμό και το βασανισμό των αντιστασιακών Γερμανών.

Αργότερα, ωστόσο, “φιλοξένησε” εβραίους, ρομά, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλους κ.ά. Εξάλλου, δεν ήταν λίγοι οι Έλληνες που πέρασαν από το Νταχάου, ανάμεσά τους και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Νίκος Ζαχαριάδης. Το στρατόπεδο του Νταχάου ιδρύθηκε πάνω στα απομεινάρια ενός εργοστασίου πυρομαχικών. Ο ίδιος ο Χάινριχ Χίμλερ, ως αρχηγός της αστυνομίας του Μονάχου, το είχε χαρακτηρίσει ως το «πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης για πολιτικούς κρατούμενους».

Αρχικά, λοιπόν, συγκεντρώθηκαν στο Νταχάου σοσιαλδημοκράτες, κομμουνιστές και συνδικαλιστές, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου μεταφέρθηκαν εκεί και μάρτυρες του Ιεχωβά, τσιγγάνοι και ομοφυλόφιλοι.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του στρατοπέδου, οι εβραίοι ήταν ελάχιστοι. Το στρατόπεδο αποτελείτο από 32 κτήρια. Από αυτά, το ένα προοριζόταν αποκλειστικά για ιερείς και θεολόγους που αντιστέκονταν στους ναζί, ενώ υπήρχε κι ένα δεύτερο δεσμευμένο για τη διενέργεια «ιατρικών πειραμάτων».

Σημειώνεται ότι ολόκληρο το στρατόπεδο περιβαλλόταν από ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα και τάφρο, ενώ εποπτευόταν σε συνεχή βάση από φρουρούς που βρίσκονταν σε επτά υπερυψωμένους πύργους. Συνολικά από το 1933 έως το 1945, που σταμάτησε να λειτουργεί το Νταχάου, πέρασαν από το στρατόπεδο 206.000 άνθρωποι. Υπήρξαν, ωστόσο, πάρα πολλοί ακόμη που δεν καταγράφηκαν ποτέ... Εξάλλου, καταγράφηκαν και 31.000 θάνατοι κρατουμένων.

Βίος και πολιτεία του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε

Σαν σήμερα, στις 22 Μαρτίου του 1832, αφήνει την τελευταία του πνοή, στη Βαϊμάρη ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε. Ο μεγάλος Γερμανός λογοτέχνης και δραματουργός γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1749 στη Φρανκφούρτη.

Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα στα 15 του, ωστόσο στη συνέχεια τα κατέστρεψε. Το 1765 αρχίζει σπουδές στη Νομική Σχολή της Λειψίας, παράλληλα όμως ασχολείται και με τα εικαστικά. Στη Λειψία, εξάλλου, ήρθε σε επαφή με το έντονο ελληνικό στοιχείο της πόλης.

Το 1769, ο Γκαίτε επέστρεψε στη Φρανκφούρτη λόγω ασθένειας. Είναι η περίοδος κατά την οποία ξεκίνησε να... ανακαλύπτει μέσα του τον ήρωα του Φάουστ! Το 1770 ολοκληρώνει τις σπουδές του και ξεκινά να παρακολουθεί μαθήματα Ιατρικής, Χημείας και Βοτανικής, ενώ το 1774 συγγράφει “Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου”, με αφορμή την αυτοκτονία ενός φίλου του.

Άλλο σπουδαίο έργο του θεωρείται το “Ταξίδι στην Ιταλία”, το οποίο συνέγραψε κατά τη διαμονή του στη νότια Ιταλία. Ήταν παντρεμένος με την Κριστιάνε Βούλπιους, με την οποία απέκτησε ένα γιο το 1789.

Ο Γκαίτε πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Τα τελευταία του λόγια ήταν “mehr licht!”, που σημαίνει “φως, περισσότερο φως!”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News