Τι κοινό έχουν ο Νεύτωνας, ο Τέσλα και ο... Λεβ Γιασίν;

Κόσμος
Τι κοινό έχουν ο Νεύτωνας, ο Τέσλα και ο... Λεβ Γιασίν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, πριν από – περίπου - 3 αιώνες ο Νεύτωνας άφησε την τελευταία του πνοή, αφήνοντας όμως πίσω του μία τεράστια παρακαταθήκη. Βέβαια δεν είναι ο μοναδικός θάνατος με τον οποίο έχει «σημαδευτεί» η σημερινή ημέρα, αφού πολλά χρόνια αργότερα, την τελευταία του πνοή άφησε, επίσης, ο – κατά πολλούς – καλύτερος τερματοφύλακας όλων των εποχών. Τέλος, σαν σήμερα και πριν από 118 χρόνια, ο Σέρβος επιστήμονας Νίκολα Τέσλα έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο θάνατος του Ισαάκ Νεύτωνα

Στις 20 Μαρτίου του 1726 αφήνει την τελευταία του πνοή ο Ιsaac Newton, γνωστός στη χώρα μας ως Νεύτωνας.

Ο Newton ήταν Βρετανός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος. Σήμερα θεωρείται ως ο πατέρας της κλασικής Φυσικής, καθώς “πατώντας” στον Γαλιλαίο και τον Κέπλερ, διατύπωσε τους τρεις νόμους της κίνησης, αλλά και το νόμο της βαρύτητας.

Εξάλλου, καθοριστική ήταν η συμβολή του Newton και στη θεμελίωση των σύγχρονων Μαθηματικών.

Βίος και πολιτεία του Νίκολα Τέσλα

Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Μαρτίου του 1900, όταν ο Σέρβος επιστήμονας Νίκολα Τέσλα λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Τέσλα γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1856 στην επαρχία Λίκα της σημερινής Κροατίας. Εκεί ολοκλήρωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευσή του κι εν συνεχεία σπούδασε στο Πολυτεχνικό Σχολείο του Γκρας και το Πανεπιστήμιο της Πράγας.

Εργάστηκε σαν ηλεκτρικός μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1884. Ο Τέσλα βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου συνεργάστηκε με τον Τόμας Έντισον, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις τού τελευταίου. Το 1885, ο Τέσλα παραιτείται και ιδρύει τη δική του εταιρεία. Από το 1887 έως το 1894 σχεδίασε και κατοχύρωσε δεκάδες ευρεσιτεχνίες. Το 1895 ο Τέσλα θα χρεωκοπήσει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να γίνει ακόμη πιο εκκεντρικός και κλειστός χαρακτήρας.

Πέθανε μόνος, φτωχός και ξεχασμένος απ’ όλους, στις 7 Ιανουαρίου του 1943, στη Νέα Υόρκη. Μετά το θάνατό του, το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της μαγνητικής επαγωγής πεδίου.

Χωρίς τον Νίκολα Τέσλα και το έργο του, η διαδικασία εξηλεκτρισμού της ανθρωπότητας θα ήταν τελείως διαφορετική...

Ο καλύτερος τερματοφύλακας όλων των εποχών

Στις 20 Μαρτίου του 1990 αφήνει την τελευταία του πνοή, στη Μόσχα, ο - κατά πολλούς - καλύτερος τερματοφύλακας όλων των εποχών.

Ο λόγος για τον Λεβ Γιασίν. Γεννήθηκε στη Μόσχα τον Οκτώβριο του 1929 και μεγάλωσε σε εργατική οικογένεια. Ξεκίνησε να εργάζεται σε ηλικία 13 ετών, ως βοηθός σε εργαστήριο μετάλλου, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γιασίν ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1949, στην Ντιναμό Μόσχας. Το 1956 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ το 1960 ανέβηκε στο πρώτο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Με την εθνική ομάδα πήρε ακόμη μέρος στα Μουντιάλ του 1958, του 1962, του 1966 και του 1970.

Ο Λεβ Γιασίν έδωσε το τελευταίο του παιχνίδι το 1971, σε ένα συμβολικό ματς μεταξύ της Ντιναμό Μόσχας και ομάδας Ευρωπαίων επιλέκτων. Στο εν λόγω παιχνίδι έδωσαν το “παρών” πάνω από 100.000 άτομα για να δουν αγωνιζόμενο για τελευταία φορά τον κορυφαίο τερματοφύλακα.

Εξάλλου, το 1963, ο Γιασίν έγινε ο μοναδικός μέχρι σήμερα τερματοφύλακας που έχει κερδίσει το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή. Για να τον τιμήσει η FIFA, καθιέρωσε το βραβείο “Λεβ Γιασίν”, το οποίο δίδεται στον καλύτερο τερματοφύλακα κάθε τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News