Νιαμέυ: Ο Δ. Αβραμόπουλος στην Υ.Δ. κατά της διακίνησης μεταναστών

Κόσμος
Νιαμέυ: Ο Δ. Αβραμόπουλος στην Υ.Δ. κατά της διακίνησης μεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσώπησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Υπουργική Διάσκεψη κατά της διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων στη Νιαμέυ, πρωτεύουσα του Νίγηρα.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και χωρών της περιοχής του Σαχέλ, της δυτικής και βόρειας Αφρικής.

Συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τον Νίγηρα, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, τη Γουινέα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Λιβύη, το Μάλι και τη Μαυριτανία.Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ο Νίγηρας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο όσον αφορά στη μετανάστευση και την ασφάλεια. Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η σημερινή παρουσία τόσων πολλών αντιπροσωπειών για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί.

Στη Διάσκεψη Κορυφής στο Αμπιτζάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση αναλάβαμε τη δέσμευση να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τον διάλογό μας στον τομέα της μετανάστευσης. Από τότε, και μέσα σε τρεις μήνες, χάρη στη στήριξή μας, 15.000 μετανάστες κατάφεραν να επιστρέψουν με ασφάλεια από τη Λιβύη στις χώρες καταγωγής τους.

Έχουμε στηρίξει την απομάκρυνση 1.300 προσφύγων από τη Λιβύη με σκοπό την επανεγκατάσταση τους. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη συμβολή της κυβέρνησης του Νίγηρα και τη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού επηρεάζονται από το φαινόμενο της μετανάστευσης. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για τη διάσωση ζωών και για να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες, ιδίως οι ανήλικοι, δεν θα πέσουν στα χέρια των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών.

Καταρχάς, είναι σημαντικό να βελτιωθεί η παροχή βοήθειας στους μετανάστες από τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών. Οι κοινές μας ενέργειες έχουν ήδη αποφέρει αποτελέσματα στη Λιβύη και τις γειτονικές περιοχές.

Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βοήθησε πάνω από 7,000 μετανάστες να επιστρέψουν από τον Νίγηρα. Πάνω από 3,000 άτομα διασώθηκαν στην έρημο.

Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν περισσότερες υποδομές προσωρινής υποδοχής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υποδέχεται και να παρέχει προστασία στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να δεσμευθούν για νέες επανεγκαταστάσεις και ήδη έχουμε ήδη λάβει σχεδόν 40,000 δεσμεύσεις. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά τις επανεγκαταστάσεις από τον Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών που απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη.

Ωστόσο, οι δεσμεύσεις δεν αρκούν, χρειάζονται πράξεις.  Έχω συνομιλήσει με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi και έστειλα σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους υπουργούς. Συμφωνήσαμε  ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας των μετεγκαταστάσεων.

Αλλά οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για την προστασία των μεταναστών δεν θα έχουν αποτέλεσμα εάν δεν καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα διακινητών μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων. Θα πρέπει να εξαρθρώσουμε τα εγκληματικά δίκτυα που αποκομίζουν τεράστια παράνομα κέρδη. Αυτό ισχύει τόσο για την Αφρική όσο και για την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία του Νίγηρα, χάρη στις ενέργειες κοινής ομάδας έρευνας έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα: 86 άτομα συνελήφθησαν και 75 υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Συνολικά, 7 εθνικά εγκληματικά δίκτυα και 12 διεθνή δίκτυα έχουν εξαρθρωθεί. Ελπίζω ότι πολλοί από εσάς θα ακολουθήσετε αυτό το παράδειγμα συνεργασίας.

Επιπλέον, η  Europol δύναται να συμβάλλει στη δίωξη των εγκληματικών δικτύων διακινητών μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων. Το ίδιο ισχύει και για τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο οποίος μπορεί να υποστηρίζει τις αναλύσεις που πραγματοποιούνται από τις χώρες σας.

Θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταλλαγή πληροφοριών σε ό,τι αφορά τις έρευνες και τα δεδομένα ανάλυσης κινδύνου. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ποινική καταδίκη και η δήμευση των παράνομων εσόδων.

Επίσης, οι προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αφορά στη βελτίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας αποτελεί κοινή προτεραιότητά μας. Όπως, δυστυχώς, μας υπενθύμισαν τα γεγονότα στις αρχές Μαρτίου, οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν γνωρίζουν σύνορα.  Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε και να αποτρέπουμε τις τρομοκρατικές απειλές για να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας. 

Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα εργαλεία που διατίθενται από την ΕΕ όπως οι κοινές ομάδες έρευνας, οι ομάδες ταχείας δράσης, η κοινή επιχειρησιακή ομάδα G5 του Σαχέλ και οι αποστολές EUCAP για τον Νίγηρα και το Μάλι, η εντολή των οποίων θα ανανεωθεί σύντομα.

Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη G5 Σαχέλ, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες, δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν από κοινού τη G5 Σαχέλ με 414 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 176 εκατ. ευρώ προέρχονται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Μπορούμε να υλοποιήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας μόνο αν δράσουμε από κοινού, με πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης.  Είμαι πεπεισμένος για την επιτυχία μας, δεδομένης της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει κατά τους τελευταίους μήνες και της σημαντικής και πολυάριθμης παρουσίας μας σε πολιτικό επίπεδο εδώ».

Μετά το πέρας της Διάσκεψης, ο κ. Αβραμόπουλος εξερχόμενος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συναντηθήκαμε σήμερα εδώ στη Νιαμέι, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι χώρες της περιοχής του Σαχέλ, της δυτικής και βόρειας Αφρικής, προκειμένου να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την κυβέρνηση του Νίγηρα για τη διοργάνωση αυτής της πολύ σημαντικής Διάσκεψης.

Οι συζητήσεις μας ήταν πολύ παραγωγικές και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης μεταναστών και  εμπορίας ανθρώπων, καθώς και για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή.

Ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η συνεργασία θα παρουσιάσει ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα στο μέλλον. Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τους μετανάστες, να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων και να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News